Újabb két népszavazást utasítottak el Debrecenben akkugyár témában

A Helyi Választási Bizottság (HVB) ezúttal a mikepércsi civileket összefogó Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakő) kérdéseit utasította el.

2023. augusztus 29., 18:23

Szerző:

Az egyesület augusztus eleji beadványával azt szerette volna elérni, hogy a helyi lakosok nyilatkozzanak:

egyetértenek-e azzal, hogy akkumulátor gyártásával foglalkozó üzemet Debrecen területszervezési eljárásról szóló rendeletben meghatározott belterületének határától számított tizenöt kilométeren belül ne lehessen létesíteni a város közigazgatási területén?

A másik benyújtott kérdés hasonló tartalmú volt, csak az „akkumulátorgyártás” helyett akkumulátorkatódanyag-gyártás kifejezés szerepelt.

A választási bizottság azzal indokolta az elutasítást, hogy a képviselő-testületeknek nincs felhatalmazásuk arra, hogy egyes termékek gyártásával foglalkozó üzemek tevékenységét általánosan korlátozzák.

A Magyar Hang közlése alapján a HVB érvelése szerint a kérdésben szereplő üzem létesítésének engedélyezése nem önkormányzati hatáskör. Továbbá a kérdés alapvető jog korlátozására irányul, azok jogát sértené, akik ilyen üzem létesítését, működtetését végeznék.

A debreceni Helyi Választási Bizottság már 120-nál is több népszavazási kérdésről hozott döntést.

(Kiemelt kép: tüntetés Európa legnagyobb akkumulátorgyárának beruházása ellen Debrecenben 2023. február 4-én. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)