Sok egészségügyi intézményben bizonytalanná váltak a keddi műtétek

A legnagyobb elégedetlenség az aneszteziológusok között, valamint az intenzív osztályokon, a traumatológiákon és a sebészeteken van az egészségügyi szolgálati szerződések miatt.

2021. március 2., 07:22

Szerző:

Nagy felzúdulást váltott ki az érintettek körében, hogy a túlmunkáért kisebb díjat ajánlottak nekik, mint a hétköznapi rendes munkaidőben ledolgozott műszakért - írja a Népszava.
 
A legnagyobb elégedetlenség az aneszteziológusok között, valamint az intenzív osztályokon, a traumatológiákon és a sebészeteken van. A hírek szerint sok intézményben bizonytalanná váltak már a keddi műtétek. A Népszava úgy tudja, a legtöbb helyen kivártak az utolsó pillanatig, remélve, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság visszavonul, és módosítja az új szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos határidőt a járvány utáni időszakra.
 
A Magyar Orvosi Kamara a hétvégén saját Facebook-oldalán úgynevezett jogfenntartó nyilatkozat aláírására biztatta azon tagjait, akik a szerződési ajánlatot a benne talált hibák miatt nem kívánták elfogadni. Nem tudni, hogy hányan fogadták meg a köztestület ajánlását.
 
Mindenesetre hétfőn napközben egyre másra búcsúztak társaiktól azok az egészségügyi dolgozók, akik már biztosan tudták, hogy nem írnak alá. Elköszönt a szakmájától sokak mellett Kiss László szakápoló, aki a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökeként még együtt demonstrált Sándor Máriával egy jobb egészségügyért. A Népszava úgy tudja: hétfő délután még meglehetősen feszült volt a helyzet egyebek mellett Szegeden és Békéscsabán is. A Facebookra hétfőn kikerült a Szent Imre kórház intenzív osztályának tagjairól egy fotó, amelyhez csak annyit írtak: lekapcsoltuk a villanyt.
 
(Kiemelt képünk illusztráció: Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 22-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)