Népszava: Februárban ítél az Európai Unió Bírósága a magyar keresetet a jogállamisági feltételről

Januárban már biztosan nem ítél erről az Európai Unió Bírósága.

2022. január 21., 20:36

Szerző:

A Népszava uniós forrásokból úgy értesült, hogy januárban már biztosan nem ítél az Európai Unió Bírósága arról, hogy „lehet-e a közösségi támogatások megvonásával sújtani a jogállami normákat megszegő tagországokat”. A hírportál értesülése szerint valószínűleg februárban ítél az EU legfelsőbb bírói testülete.

Campos Sánchez-Bordona bírósági főtanácsnok a 2021 december 2-án javasolta, hogy utasítsák el a magyar és a lengyel keresetet a jogállamisági mechanizmus megsemmisítését. 

„A jogállamisági mechanizmus értelmében azokat a tagországokat, amelyek bizonyos jogállami normák megszegésével »kellően közvetlenül« sértik az EU költségvetési érdekeit, pénzmegvonással lehet sújtani, vagyis az Európai Unió kezébe kerül egy eszköz, amellyel a demokratikus játékszabályok betartására kényszerítheti a tagországokat” – fogalmaz a lap.

Elindítását lehet indokolni például azzal, ha a nyomozó és vádhatóságok nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a csalások és a korrupció leleplezésére és büntetésére. Nagy valószínűséggel az érintettek között lesz Magyarország és Lengyelország, amelyet nem hivatalosan már többször is figyelmeztetett a testület.

Emmanuel Macron francia elnök budapesti látogatásán decemberben ígéretet tett a magyar ellenzéknek, hogy a jogállamisági mechanizmust még a francia soros EU-elnökség alatt alkalmazni fogják a jogállmaisági mechanizmust.

(Kiemelt kép: Shutterstock)