Néppárti vezető: Orbán Viktor most már tényleg túl messzire ment

2018. augusztus 3., 08:52

Szerző:

Az Európai Néppárt (EPP) többször is figyelmeztette már a Fideszt, hogy átléphetnek egy vonalon. Ez most megtörtént, Orbán Viktor túl messzire ment – írja a Politico európai kiadásában közzétett véleménycikkében Anna Maria Corazza Bilst, a Néppárt nemek közti egyenlőség-bizottságának alelnöke.

Carl Bildt egykori svéd miniszterelnök felesége, az Európai Parlament tagja azzal kezdte írását: „Európa legnagyobb és legsokszínűbb politikai csoportjaként hiszünk a politikai és kulturális különbségeken átívelő együttműködésben egy erősebb Európáért, és nem rettenünk vissza a kemény vitáktól”. Éppen ezért itt az ideje, hogy a Néppárt megmutassa: képes fellépni Orbán Viktorra szemben.

Bildt szerint a Rubicon az a júliusi, Helmut Kohlra emlékező esemény volt, ahol Orbán az „illiberális demokráciának” becézett autokratikus rendszerét nevezte Európa megújítása hajtóerejének:

Anna Maria Corazza Bildt nem hallgathatott tovább
Fotó: European Parliament audiovisual

„Ez az eshetőség nagyon is felkavaró. Míg Kohl a Kelet és a Nyugat összehozásával egyesítette Európát, Orbán polarizálja a kontinenst, és szét akarja szakítani”.

A politikus úgy folytatja: „ebből elég. Sok európai polgár csodálkozik, hogy vajon mit gondol az EPP. Nem engedhetjük meg magunknak a magyarországi fejlemények eljelentéktelenítését, belső vitáinkat nyilvánossá kell tennünk, és világosan állást kell foglalnunk” – írta. Szerinte Magyarország egyértelműen távolodik a Néppárt által képviselt értékektől, például azért, mert a menedékkérőket bűnözőként és ellenségként ábrázolják, és börtönnel fenyegetik az őket segítőket.

„Az emberi jogok védelmezőinek bebörtönzése és a menedékjog lábbal tiprása ellentmond az EU alkotmányának és alapvető jogainknak” – tette egyértelművé.

Bildt kitért a tudomány és a kultúra képviselői elleni támadásokra, illetve arra is, hogy Orbán folyamatos lejárató kampányt folytat az EU ellen, amelynek vezetését, sőt, az egész közösséget azzal vádolja, hogy propagálja a „muszlim inváziót”. Azzal pedig, hogy tudatosan gátolja a közös európai fellépést menekültügyben, Orbán szerinte direkt a szélsőjobboldalt támogatja.

Ugyanennyire aggasztónak nevezte a néppárti politikus azt is, hogy Orbán „hangosan támogatja Putyin ukrajnai háborúját”, továbbá az is, hogy az oroszok elleni szankciók feloldását sürgeti. Mint írta, ez is ellentétes az EPP álláspontjával és értékeivel, mert a párt elkötelezett Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett.

Bildt jegyzetében az európai baloldalra is kitér, mert szerinte „nehéz lesz fellépnünk az EPP egyik tagja ellen, ha a többi európai párt, például az európai szociáldemokraták nem tesznek lépéseket saját szlovák és román testvérpártjaik ellen”. Ez ugyanakkor szerinte nem mentség az EPP tétlenségére, a Néppártnak ugyanis „példát kell mutatnia”. Az

Orbán elleni fellépés szerinte régi adóssága az Európai Néppártnak, ami bátorságot követel, és biztosan visszatetszést kelt majd a populisták körében.

Mindez egyértelműsítheti: nem lesz könnyű dolga Orbán Viktornak, ha a jövő tavaszi uniós választáson az Európai Néppárt vezetői posztjai közül bármit is ambicionál. Korábban többször írtunk arról: miközben uniós pártcsaládjában egyre vitatottabb helyzete, Orbán stabil magyarországi fölénye mellett nemzetközi babérokra, méghozzá a Fidesz európai pártcsaládjának valamiféle vezetői posztjára törekedhet. A 168 Óra diplomáciai forrásai szerint legalábbis ez egyáltalán nem elképzelhetetlen, csakhogy az orbáni játszma egyelőre roppant kérdéses fogadtatással számolhat az európai pártcsaládon belül, hiszen az uniós költségvetési tervezési ciklusban tulajdonképpen minden tagállamnak egyéni stratégiai célokat kell érvényesítenie. Mindez minden korábbinál nagyobbra értékeli a jövő májusi uniós választás tétjét.