Neonácik Márki-Zay választási listáján - a The Jewish Voice szerint

A cikk szerint még miniszteri posztra is számíthat a “neonáci filozófusként” emlegetett Z. Kárpát.

2022. március 12., 13:07

Szerző:

Ugyanaz a szélsőjobboldali párt maradt a Jobbik, mint amilyen alapításakor volt, csak az ellenzéki összefogás és Márki-Zay adott nekik lehetőséget az “újrapalackozásra” - legalábbis így tűnik néhány lépés távolságból.

A The Jewish Voice (TJV), New-Yorki székhelyű, konzervatív hírportál írt hosszú elemzést a napokban a Jobbikról - annak apropóján, hogy a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogás biztos befutó, tizedik helyén szerepel Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. A cikk szerint - egy esetleges ellenzéki győzelem esetén - még miniszteri posztra is számíthat a “neonáci filozófusként” emlegetett Z. Kárpát.

Nyugat-Európában egyetlen állam sem tudta kivédeni - és sajnos Magyarország sem -, hogy az egyre erősödő szélsőjobboldali mozgalmak végül ne szivárogjanak be a mainstream közéletbe - írja az elemzés - elsősorban az egyre gyakoribb válságokat kihasználva terjesztik rasszista, antiszemita, mérgező ideológiájukat. A cikk ide sorolja a Jobbikot is, amely egykor „radikálisan hazafias keresztény pártként” jellemezte magát.

Az elemzés szerint: bármit is igyekeznek magukról állítani, illetve bármennyire próbálja a múltjukat eltolni magától az ellenzék, a Jobbik nem változott meg, csak erősödött.Z. Kárpáttal kapcsolatban egy konkrét videót is illesztettek a cikkbe, amelyen az látszik, ahogy a párt jelenlegi alelnöke épp náci karlendítést mutat be mosolyogva.

Az elemzés azzal zárul, hogy a Jobbik a korábbi választási ciklusokban arra törekedett, hogy megtisztítsa imázsát, és politikáját az átlagválasztóhoz mérsékelje. Az úgynevezett néppártosodás során még a helyi zsidó közösségekkel is megpróbálták felvenni a kapcsolatot, valamint “cicákat és kölyökkutyákat ábrázoló hirdetéseket jelentettek meg. De ez ne tévesszen meg senkit. Amíg az olyan figurák, mint Z. Kárpát Dániel jelen vannak a pártban, addig a szélsőjobb szilárdan megjelenik a Jobbikban, a Jobbik pedig marad, ami volt: szélsőjobboldali.”

 

(Kiemelt kép forrása: videó)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.