889 millióból készült társasjáték, valahova elfolyt a támogatás nagy része

Majdnem 900 millió forint közpénzből fejlesztett társasjátékot a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, amelynek 40 ezer példányát – a tervek szerint – szálláshelyeknek osztották volna ki, de ez elmaradt. 

2023. szeptember 4., 11:55

Szerző:

Turisztikai társasjáték támogatása címen 888 956 000 forintot kapott a Princzinger Péter vezette Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től. A tervek szerint az elkészült játék 40 ezer példányát szálláshelyeknek adják, azonban az alapítvány nyáron megjelent 2022-es beszámolója szerint 8 831 társasjátékot osztottak ki oktatási intézményeknek és családoknak – számol be a 24.hu.

A portál megkereste az alapítványt, amely egy mondatban rövidre zárta a választ, megerősítette, hogy támogatásból 40 ezer példány készült, amelyeket gyermekek, családok, valamint oktatási intézmények kapnak/kaptak meg térítésmentesen.

A játékot gyártó Promitor Kft. termékfejlesztője elmondta, hogy őket a Gladiator Games Kft. kereste meg, az MTSZA-val nem álltak kapcsolatban. Kellermayer Sándor hozátette, szerették a projektet, mert profi játékot készíthettek el, mind tartalmilag, mind anyaghasználatban. Nagyságendileg 110 millió forintból 20–20 ezer darab társasjátékot gyártottak le. A Gladiator Games Kft. nem válaszolt a 24.hu kérdéseire. 

Az AdvenTourist Természeti Kincseink társasjátékában a játékosok utazási ügynökséget alapítanak, látnivalókat fejlesztenek, turistákat kutatnak fel, és egyre emelik szolgáltatásaik színvonalát. Egyszerre 2–5 játékos tudja használni, az átlagos játékidő akár 1–2 óra is lehet. Tízéves kortól ajánlják kipróbálásra.

 

 

A 24.hu játékpiacot ismerő forrása szerint az összeg azért is kiugró, mert a projektben nem volt kereskedő, pedig annak költsége kiteheti a teljes ár 40–60 százalékát. A játék tervezője a gyártási díj 10 százalékát szokta megkapni, míg a grafikáért a gyártási díj nagyjából 3 százalékát fizetik ki.

A játék több magyarországi rendezvényen és plázában is felbukkant az utóbbi időben, ahol az MTSZA ingyen osztogatja, és a nagy méretű, komplex játékra nagy is a kereslet, azonban ezek közül több példány a Facebook marketplace-en köt ki, ahol 3-5000 forintért árulják, olyan is van, amit bontatlanul.

Az alapítvány éves beszámolója alapján egyébként 1 milliárd 171 millió forint veszteséggel zárták a tavalyi évet, míg 2021-ben még másfél milliárd forint volt az adózott eredményük, és 2022-ben a bevételük két milliárddal nőtt is. A szöveges kiegészítésben említik, hogy „az év közben beszerzett társasjátékokra értékvesztés elszámolás történt”, de ennek összegét ott nem jelzik, csak a december végi készletállomány nagyságát adják meg.

Megéri az alapítvány kuratóriumához tartozni

Az éves beszámoló alapján Princzinger Péter 2022-ben összesen 20 millió 850 ezer forint juttatásban részesült, vagyis az alapítványtól havonta 1 millió 700 ezer forintot vehet fel. A kuratórium 11 tagból áll, köztük van Czene Attila olimpiai bajnok úszó, korábbi sportállamtitkár, Légli Ottó borász, továbbá az Somlyai Zoltán, aki a Tiborcz István (Orbán Ráhel férje) érdekeltségébe tartozó BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója, és egy időben a cég tulajdonosa is volt. A kuratóriumi tagok tavaly összesen 74 millió forintot vettek fel munkájukért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay.)