Nem tudni, kihez jutott másfél milliárd közpénz

Titkolózik az alkotmányozással kapcsolatos és a szociális konzultációra gyártott kérdőívek kapcsán a KEK KH. A Fidesz-kormány által elrendelt 600- illetve 800 milliós költségű kérdőívezéshez a törvény szerint közbeszerzést kellett kiírnia a hivatalnak, de erről nem adtak információt. Vagyis nem tudni, kihez került ez a közpénz.

2011. június 9., 14:22

8 millió forint feletti állami beruházásnál a törvény szerint közbeszerzést kellene kiírni.

Mindkét kérdőív nyomdai munkálatait, kiküldését és feldolgozását a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) intézte, de a hivatal – többszöri érdeklődésünk ellenére – nem válaszolt a közbeszerzésekkel kapcsolatos kérdéseinkre. A sajtóosztálytól kapott e-mail-ből mindössze annyi derül ki: a Kormány a 1137/2011. (V. 6.) számú Kormányhatározatban jelölte ki a KEK KH-t a szociális konzultációval összefüggő feladatok ellátására, a gyártási feladatokat pedig nem a KEK KH, hanem a Közlönykiadó nyomdája végezte.

A KEK KH honlapján sem találtunk arról információkat, hogy a nyomdai feladatokra, illetve a feldolgozásra ki nyerte a közbeszerzést, amely törvény szerint kötelező minden 8 millió forint feletti állami beruházásnál.

Nem adtuk fel, próbálkoztunk a Közbeszerzési Értesítőben utánanézni, hátha találunk valamit, de az értesítőkben képtelenség keresni, mivel pdf-ben vannak feltöltve az internetre. Érdeklődtünk a kormányszóvivőnél is, akitől idáig nem kaptunk választ.

Alkotmányos alapjog

A biztonság kedvéért állásfoglalást kértünk a Társaság a Szabadságjogokért képviselőjétől, hogy ezek az adatok nyilvánosak-e. Hüttl Tivadar, a TASZ szakértője lapunkkal közölte: a költségvetést érintő kiadásokkal kapcsolatos adatok megismerése alkotmányos alapjog.

– A hatályos jog alapján nem lehetséges üzleti érdekek védelmére hivatkozva titkolni közpénzek elköltésével kapcsolatos információkat. Nagyon szűk körben - például munkaszervezési módszerek, technológiai eljárások, műszaki megoldások - lehetséges a megismerés szabadságát korlátozni – mondta lapunknak a TASZ munkatársa, aki hozzátette: a KEK KH-nak 15 napon belül eleget kellene tennie kérésünknek és el kellene küldenie a közbeszerzési információkat a kérdőívekkel kapcsolatban. Ugyanakkor a Hivatalnak magának, proaktívan is meg kellene ismertetnie az információkat az állampolgárokkal.

Nyakó: nekem válaszolni fognak

- Nekem válaszolni fognak – ígérte lapunknak Nyakó István, MSZP-s képviselő, aki korábban többször bírálta mind az alkotmányos kérdőíveket, mind a szociális konzultációt. – Lehetőségem van megkérdezni a KEK KH-t felügyelő minisztert, Navracsis Tibort.

A képviselő annak a gyanújának adott hangot: a titkolózás nem véletlen. – Ez az egész ügy komolyabb vizsgálat tárgya lehet, nem csak parlamenti és politikai szinten – vizionálta a politikus, aki hozzátette: nem lepi meg, hogy nem kaptunk választ a kérdéseinkre. – Mind a Nemzeti- , mind a Szociális Konzultációt elég nagy kapkodás jellemezte és homály fedi. A finanszírozásra eddig nem kérdeztem rá, már önmagában azt sokalltam, hogy ilyen álkérdésekre ennyit költ a kormány. Nekik megérhet 800 millió forintot, hogy ezzel legitimálják a döntéseiket, a választóknak viszont nem.

A szociális konzultációnál már nagy értékű gépeket is vásárolt a kormányzat - ilyen például a vonalkód-leolvasó, meg a borítéknyitó gépeket - tudtuk meg Nyakó Istvántól, aki felhívta a figyelmet: már két nyilvántartást is vezet a KEK KH a kérdőívekkel kapcsolatban az állampolgárokról, amely Jóri András ombudsman szerint törvényellenes.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.