Nem tudják ellehetetleníteni: azok is részt akarnak venni a választáson, akik lábbal már szavaztak

2014-ben 46 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 6,5 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben. A kühoni magyarok még így is durván „vezetnek”.

2018. február 24., 12:42

Szerző:

Eddig már csaknem 12 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek majd külképviseleti szavazásra – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombaton az MTI-nek.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott mintegy 28 ezer választópolgár. Pálffy Ilona elmondta: szombat reggelig 11 921-en vetették már magukat fel a külképviseleti névjegyzékbe, 2014-ben 46 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 6,5 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben. A számok alapján arra számítanak – tette hozzá –, hogy minden korábbinál több választópolgár jelentkezik külképviseleti szavazásra.

Közismert, hogy a tartósan külföldön élő magyarokat nemcsak diszkriminálja a Fidesz azzal, hogy a határon túliakkal szemben nekik nem hajlandó biztosítani a levélszavazás lehetőségét, de még adminisztratív eszközökkel is megpróbálja őket az urnáktól távol tartani: van, akinek jelentős utazási terheket, másoknak komoly bonyodalmat jelent a részvétel Pálffy Ilona – az MTI tudósításában – elmondta, most 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig a legtöbben, 1873-an Londonban voksolnának, Münchenben 779-en, Stuttgartban 696-an, Hágában 552-en, Bernben 521-en, Brüsszelben 484-en.

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon.

Ha a választópolgár igényli, a kitöltésben segítséget nyújtanak a helyi választási információs szolgálatok, illetve a központi választási információs szolgálat, amely a visz@nvi.hu e-mail-címen fogad elektronikus leveleket, és a 06-1/795-3310-as telefonszámon hívható munkaidőben.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

Noha ezidáig kétszer annyian vetették fel magukat a névjegyzékbe, mint négy éve, a szám mégis eltörpül a külföldön élő magyar állampolgárok regisztrációjához mérve. Egyszerűbb ugyanis a helyzetük azoknak a Kárpát-medencében élő magyaroknak, akiknek nincsen magyarországi lakcímük, mert ők könnyített úton, levélben szavazhatnak.

A határon túli magyar állampolgárok közül a mai napig már 349 742-en jelezték, hogy elküldik levélben a voksukat, de összesen 418 880-an adták be regisztrációs kérelmüket, így minden bizonnyal még többen lesznek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.