Támad a dióburok-fúrólégy

Rossz kilátásai vannak a diós bejgli kedvelőinek. 

2021. december 7., 17:07

Szerző:

Drága mulatság lesz idén a bejgli. Idén is borsos áron kerülhet dió a vásárlók kosarába. A karácsonyi sütemények kedvelt alapanyagáért kilónként akár több mint négyezer forintot is kérhetnek a boltokban, piacokon – írja a HelloVidék.

Az áremelkedés hátterében pedig két dolog áll:

  • az egyik a dióburok-fúrólégy kártétele,
  • a másik a termeléshez kapcsolódó költségek emelkedése.

Mint írja a cikk, az Agrárközgazdasági Intézet PÁIR adatai szerint, a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi dióbél kínálata egész évben folyamatos. A hazai dió termelői ára 6 százalékkal volt magasabb (2981 forint/kilogramm) 2020-ban, mint egy évvel korábban. A 2020-ban betakarított dióbelet

2021 első 5 hetében 10 százalékkal magasabb áron (3140 forint per kilogramm) kínálták, mint az előző év azonos időszakában.

A vidéki piacokon sem rózsásabb a helyzet. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint:

  • A tisztított dióbél kilóját 4500 forintért kínálják.
  • A vidéki nagybani piacok már jóval olcsóbb megoldásnak bizonyulnak: itt már 3500-4000 Ft/kg áron mérik a dióbelet.
  • A budapesti fogyasztói piacokon 3980-4500 Ft/kg áron adják a dióbelet.

(Kiemelt kép: A dióburok-fúrólégy. Illusztráció: Jean Lecomte / Biosphoto/Biosphoto via AFP)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.