Támad a dióburok-fúrólégy

Rossz kilátásai vannak a diós bejgli kedvelőinek. 

2021. december 7., 17:07

Szerző:

Drága mulatság lesz idén a bejgli. Idén is borsos áron kerülhet dió a vásárlók kosarába. A karácsonyi sütemények kedvelt alapanyagáért kilónként akár több mint négyezer forintot is kérhetnek a boltokban, piacokon – írja a HelloVidék.

Az áremelkedés hátterében pedig két dolog áll:

  • az egyik a dióburok-fúrólégy kártétele,
  • a másik a termeléshez kapcsolódó költségek emelkedése.

Mint írja a cikk, az Agrárközgazdasági Intézet PÁIR adatai szerint, a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi dióbél kínálata egész évben folyamatos. A hazai dió termelői ára 6 százalékkal volt magasabb (2981 forint/kilogramm) 2020-ban, mint egy évvel korábban. A 2020-ban betakarított dióbelet

2021 első 5 hetében 10 százalékkal magasabb áron (3140 forint per kilogramm) kínálták, mint az előző év azonos időszakában.

A vidéki piacokon sem rózsásabb a helyzet. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint:

  • A tisztított dióbél kilóját 4500 forintért kínálják.
  • A vidéki nagybani piacok már jóval olcsóbb megoldásnak bizonyulnak: itt már 3500-4000 Ft/kg áron mérik a dióbelet.
  • A budapesti fogyasztói piacokon 3980-4500 Ft/kg áron adják a dióbelet.

(Kiemelt kép: A dióburok-fúrólégy. Illusztráció: Jean Lecomte / Biosphoto/Biosphoto via AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.