Nem lehet felhasználni a lehallgatási anyagot, felmentették Kiss Szilárdot és társait a vesztegetés vádja alól

A Kecskeméti Járásbíróság keddi ítéletében úgy értékelte, nem lehet felhasználni a lehallgatási anyagot Kiss Szilárd Miklós moszkvai mezőgazdasági szakdiplomata, Sziky Gyula egykori nyíregyházi futballklub tulajdonos, valamint Gellért Imre, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnöke ellen. Mivel azonban ezen felül más bizonyíték nem állt a rendelkezésükre, ezért a vádlottakat a vesztegetés büntette alól bizonyítékok hiányában felmentette. Az ügyészség fellebbezett az ítéletet ellen.

2018. június 12., 14:59

Szerző:

 A vád szerint a Kiss Szilárd által alapított Monte Tokaj 2008 és 2011 között több részletben több mint félmilliárd forint hitelt vett fel a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettől. A kölcsönt nem törlesztette, majd a tönkrement pénzintézet követelése az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez került. 2013-ban Kiss Szilárd felkérte Sziky Gyulát, hogy segítsen neki a cégét terhelő követelés megvásárlásában. A felkérés alapján Sziky tárgyalásokat kezdeményezett Gellért Imrével, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet akkori vezetőjével, akinek pénzt ígért a követelés megszerzéséért.

Fotó: A szerző felvétele

Vétek János bíró véleménye szerint mivel a Sziky Gyula ellen indítványozott lehallgatást és titkos adatszerzést egy másik büntetőügyben rendelte el a bíróság, ezért ebben az ügyben – mivel mások a szereplői és nem az alapügyhöz kapcsolódik – az nem használható fel bizonyítékként. A bíró hozzátette, mivel más további bizonyíték és tanúk sem voltak, akik a vádat alátámasztották volna, ezért kizárólag felmentő ítélet születhetett az ügyben.

A bíró részletesen kifejtette, hogy Kiss Szilárd valóban átadott Sziky Gyulának negyvenmillió forintot és felkérte a követelés megvásárlására, de az már a lehallgatási anyagok szerint sem bizonyítható, hogy ez a pénz eljutott volna a takarékszövetkezet vezetőjéhez,

mert csak a vételárról esik köztük szó. Hangsúlyozta: lehet, hogy ebben az esetben Sziky elkövette a befolyással üzérkedés bűntettét, s pénzt csalt ki Kiss Szilárdtól, de ez a bűncselekmény sem azonos a lehallgatás indokával, ezért ebben a vonatkozásban sem használható fel.

A per költségeit az állam állta. Ha az ítélet másodfokon is megállja a helyét, akkor az állam további kártérítési perekre számíthat, mert a három vádlott előzetes letartóztatásban, valamint házi őrizetben is volt hosszú ideig.