Nem kapott aranydiplomát Cserhalmi György az SZFE-től

A színész korábban többször is bírálta az intézmény átalakítását. 

2021. szeptember 28., 14:59

Szerző:

Cserhalmi György hiába végzett ötven éve a Színház- és Filmművészeti Egyetemen aranydiplomáját nem vehette át idén, írja a telex. „Én nem kaptam semmilyen levelet vagy meghívót. Se postai úton, se máshogy nem kerestek meg”- mondta a Cserhalmi. A színész korábban számos alkalommal bírálta az SZFE modellváltását, amikor Vidnyánszky Attila irányítása alá került az intézmény. 

Az intézmény  1971 hallgatói múlt hét csütörtökön vehették át az oklevelet. Az SZFE nem reagált érdemben arra Cserhalmi miért nem kapta meg az aranydiplomát. A színész azt nyilatkozta, hogy a történtek után már hiába küldenének neki meghívót nem venné át az aranydiplomát. 

Cserhalmi nemrégiben Magyar Művészeti Akadémia tagja is lett. Székfoglaló beszédében rendkívül élesen bírálta a Színház-és Filmművészeti Egyetem átalakítását. Az esemény résztvevőinek elmondása szerint, mindenki megdöbbenve hallgatta a színészt. Beszédében úgy fogalmazott, hogy „egy olyan országban szeretne élni, ahol a politika nem téveszti össze magát a tízparancsolattal, ahol hihetünk magunkban és hisznek nekünk”. A beszéd során nem csak az egyetem átalakítását bírálta, hanem az Orbán-kormányt is. 

(Kiemelt kép: Az életműdíjjal kitüntetett Cserhalmi György Kossuth- és Balázs Béla-díjas színész, a Nemzet Színésze a Magyar Filmkritikus Díjak ünnepélyes átadásán a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) fővárosi székházában 2020. január 31-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI)