Nem hosszabbítható meg a lejárt védettségi igazolvány

Nem kap automatikus hosszabbítást, akinek a kártya lejártát követően is igazoltan magas ellenanyag van a szervezetében. Ezt külön kell igényelni és fizetni érte. 

2021. április 23., 12:26

Szerző:

Ha valakinek a kiadott védettségi igazolvány lejártát követően is igazoltan magas az ellenanyag szintje, akkor sem hosszabbítják meg számára a kártyát - tudta meg a Telex. Az egyik információs számon azonban azt közölték: a lejárt határidejű védettségi igazolvány nem hosszabbítható meg.

Mára már több millió magyar kapta meg a védettségi igazolványát, vagy azt követően, hogy megkapta a koronavírus elleni vakcinát, vagy azért, mert átesett a fertőzésen. Azok, akiket beoltottak, olyan igazolványt kapnak, amelynek nincs érvényességi ideje, míg a fertőzésen átesetettek 4 vagy 6 hónapos határidővel rendelkező kártyát kapnak, attól függően, igazoltan megfertőződtek vagy ellenanyag-vizsgálat bizonyítja, hogy átestek a fertőzésen.

A fertőzésen átesettek közül sokaknak hamarosan lejárhat a kártya érvényessége, és sokan közülük az azóta eltelt időben még nem kaptak oltást – ha egyáltalán regisztráltak. A lap megjegyzi, hogy azok, akik korábban igazolt fertőzöttek voltak, az igazolvány lejártát követően kérhetnek egy 11 ezer forintba kerülő ellenanyag-vizsgálatot, majd ha még mindig magas szintű immunitást mutatnak háromezer forintért igényelhetnek maguknak új védettségi igazolványt.

(Kiemelt kép: 168.hu | Karancsi Rudolf)

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.