Nem használ a koronavírus ellen a favipiravir?

Az is kiderült, hogy új variánsok kialakulását idézheti elő a szer.

2022. január 7., 07:04

Szerző:

2020 márciusában érte el hazánkat a járvány, ám ekkor még nem volt kanyarban sem a vakcina, a koronavírus miatt bekövetkezett halálesetek száma pedig már 2700 fő globálisan. Egy hónappal később, áprilisban úgy döntött a magyar kormány, hogy 400 ezer tablettányi favipiravirt hozat az országba Kínából. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy működőképes lesz-e a szer a koronavírussal szemben, 2021 márciusa óta azonban már a háziorvosok is felírhatják.

A 24.hu szerint azonban az elmúlt majdnem két év alatt kiderült, hogy a favipiravir hatásossága a SARS-CoV-2 ellen erősen visszafogott. A portál szerint olyan lehetséges járványügyi következményei lehetnek a szernek, amelynek fényében nem indokolt, hogy a háziorvosok körében ajánlott szerként szerepeljen.

A kormány tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta 167 392 doboz Favipiravirt váltottak ki 2021 novemberéig a gyógyszertárakból.

„A koronavírus-járvány negyedik hullámában emlékeztetjük az újonnan fertőzötteket, hogy a Favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást. A gyógyszer a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést” – olvasható a kormányzati koronavírus-oldalon, miközben a szer hatásait firtató egyetlen magyar kutatás azt találta, hogy a szer lényegében hatástalan. 

A favipiravir működésének lényege, hogy a fertőzött sejtekbe bejutva beépül a vírus RNS-ébe, és ott egy-egy elemet kicserélgetve rontja a kórokozó replikációs képességét. Mindezt addig, amíg a vírus szaporodásképtelen nem lesz. A tapasztalatok szerint enyhe fertőzés esetén tényleg segíthet a szer, azonban a magyar kutatás szerint a kórházban ápolt emberek betegségének lefolyására gyakorolt jótékony hatását nem lehetett bizonyítani a favipiravirnak.

Sarkadi Balázs kutatóorvos szerint a favipiravirt csak Magyarországon engedélyezték koronavírus ellen. „Az Európai Gyógyszerügynökség és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal kísérleti stádiumban tartotta, nem adott ki rá engedélyt, mert nem tartotta elég hatékonynak” – mondta.

Továbbá az is kiderült, hogy annak is megvan a kockázata, hogy új variánsok keletkeznek a gyógyszer hatására. 

Ennek oka, hogy mivel a favipiravir folyamatosan hibákat „ír bele” a vírus RNS-ébe, folyamatosan mutációra kényszeríti azt, ez pedig problémás lehet, ha a mutálódott vírusok kijutnak a szervezetből, és megfertőznek másokat is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bulent Teoman Uzun / Anadolu Agency via AFP)