Nem fogják szabadon árulni a patikákban a Modernát

Az EU-n kívüli piacokon a vakcinát a kormányok szerzik be.

2021. július 8., 10:50

Szerző:

Egyelőre szó sincs arról, hogy Modernát vásároljunk a patikából. Június elején jelent meg a Moderna közleménye, amely szerint a vállalat partnerséget kötött az izraeli Medison Pharma céggel a Moderna-vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalára 20 közép-kelet-európai és izraeli piacon – írta a Reuters.

A 168 megkereste a Medison izraeli cégét, megkérdeztünk, mikor lesz végre a magyarországi patikákban is kapható a vakcina. Maya Nix, a Medison kommunikációs igazgatója azt válaszolta a 168-nak, a Moderna és Medison Pharma partnerséget kötött, hogy hozzáférést biztosítson a közép-kelet-európai országoknak a Moderna kétadagos vakcinájához. 

„A Modernát az Európai Bizottság központilag szerzi be az Európai Unió tagállamai javára a közöttük létrejött, a COVID-19 vakcinák beszerzéséről szóló megállapodás értelmében” – fogalmazott Maya Nix. Az EU-n kívüli piacokon az oltásokat csak az érintett kormányok szerzik be a Moderna és Medison együttműködésével. Ebben a szakaszban a vakcina nem áll rendelkezésre nem kormányzati értékesítéshez – tette hozzá a Medison Pharma kommunikációs igazgatója.

(Kiemelt kép: A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináinak újabb szállítmányát pakolják a Békés Megyei Kormányhivatalban Békéscsabán 2021. május 22-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

06:30

A globális minimumadó bevezetése olyan nehézségekbe ütközik, amelyeken nem tudunk átlépni, mi az adócsökkentések kormánya vagyunk - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Madridban a közmédiának nyilatkozva.