Nem fizet időben az állam – óriásit lehet bukni a napelempályázatokon

Hiába a nyertes pályázat, az állam egyelőre nem fizet a napelempályázaton nyertes lakossági igénylőknek. 

2022. szeptember 13., 07:10

Szerző:

Félévnyi csúszás után sem jutottak hozzá a támogatási összegekhez az uniós forrásból finanszírozandó lakossági napelemes pályázat igénylői. A beszámolók szerint sok kivitelező kihátrál a projektek mögül, miközben hónapról hónapra nőnek a költségek. Erre a többletre azonban a támogatás nem nyújt fedezetet, a cechet a pályázóknak kell állniuk – írja a 24.hu.

Jól hangzó pályázat volt

Összesen 201 milliárd forintnyi keretösszeggel tavaly december 6-án startolt el a Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva elnevezésű pályázat, amely az átlagjövedelem alatt kereső háztartások számára kínál 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást energiafogyasztásuk csökkentése érdekében. A hozzájárulás maximális mértéke napelemrendszerek esetén bruttó 2,9 millió, komplex, fűtés-korszerűsítéssel egybekötött napelemprojekteknél pedig 11,3 millió forint.

Március végéig ugyan a pályázók többségét értesítették, hogy jogosultak a támogatásra, a támogatói okiratokat azonban csak augusztusban kezdte megküldeni a lebonyolító szerv, az ÉMI Nonprofit Kft, vagyis a kiíró mintegy féléves késedelembe került, ezt azonban sem a hatóságnál, sem a minisztériumnál nem indokolták.

Augusztusban viszont az addigi feldolgozáshoz képest nagy lendülettel kezdtek érkezni a papírok, a cég mintegy 300 ügyfelének a fele megkapta a támogatói okiratát szeptember elejéig.

Minisztériumi adatok szerint szeptember 7-éig a 43 ezer kérelmező közül 21 800 pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az ÉMI ügyfélszolgálatán viszont korábban azt ígérték, hogy augusztus 31-éig mindenkinek elbírálják a pályázatát, valamint kiküldik az okiratokat egy „kisokosnak” nevezett útmutatóval együtt, mely a kivitelezéshez nélkülözhetetlen lehet. Ezt az ígéretet nem sikerült teljesíteni, és a határidőt kitolták október 31-ig.

Itt van az energiaválság, ráadásul felemelték az árakat, mindenki várja a csodát, főleg a rászorulók, és közben a pénz sehol, a vállalkozók meg továbbállnak – méltatlankodott a pályázó a késlekedés okozta bajok miatt.

Aki megkapta a papírokat, az sem jut automatikusan a támogatáshoz: a pályázatokat ugyanis szállítói előfinanszírozással bonyolítják le, vagyis a kivitelezők fizetik előre a költségeket amellett, hogy 40 százalék előleg lehívására jogosultak projektenként. A teljes támogatási összeget csak akkor kaphatják meg, ha elkészültek a munkával. Az okiratok beérkezése után kell – elvileg – igényelni a szállítói előleget, ezzel együtt megindítani az engedélyeztetéseket és a dokumentációs előkészítést. A lapnak Kujáni Péter, a napelemes rendszerekkel foglalkozó Energiatakarék SLR Kft. értékesítési igazgatójának tapasztalatai szerint mindez durván 2–3 hónapot vesz igénybe, csak ezt követően indulhat meg a napelemek telepítése.

Elmondta azt is, hogy eddig cégüknél még nem kezdődött meg az előlegek igénylése. Ám, ha valami szerencse folytán elkezdenék mostanában utalni az előlegeket, az elbírált projekteknél a telepítések akkor is csak a jövő év első negyedévében kezdődhetnek.

Vagyis ezen a télen az érintettek nem számolhatnak alacsonyabb rezsiszámlákkal – írja a lap.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.