Miért van a Kínából érkezett védőfelszerelések dobozán, hogy "nem egészségügyi", és miért törölték ezt a fotót a kormányzati vírusportálról?

2020. április 28., 20:37

Szerző:

Rejtélyes kínai felirat nyomába eredt egy független parlamenti képviselő, mégpedig azokon a dobozokon, amik legutóbb Kínából érkeztek.

Hétfőn a kormánysajtó természetesen azzal a hírrel volt tele – miután gyakorlatilag szüntelen a légiforgalom Kína és Magyarország között,

hisz annyi védőfelszerelés érkezik folyamatosan, hogy szinte kicsomagolni sincs idő

 –, hogy újabb gigaszállítmány jött, most éppen hét repülővel.

Az MTI 24 fotóból álló sorozatot nem sajnált közölni az eseményről,

illetve a kormány, hisz az "Operatív törzs: hét repülőgéppel érkeznek védőfelszerelések" című sorozat mindegyik képe mellett az szerepel az MTI-ben, hogy a kormany.hu adta közre. Ez olvasható egy több mint fura fotó leírásánál is: 

A kormany.hu által közreadott képen a Kínából érkezett újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt pakolják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 27-én
Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu

"a kormány.hu által közreadott képen a Kínából érkezett újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt pakolják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 27-én. Ezen a napon 11 millió 100 ezer kesztyű, 110 ezer védőruha, 365 ezer maszk és 8,5 tonna védőmaszk gyártásához szükséges alapanyag érkezett.

Az ominózus képen pedig a rejtélyes kínai felirat: 非医用 ,

ami nem is annyira rejtélyes, ha azt vesszük, hogy kínaiul sem kell érteni a lefordításához, segít benne a Google: szó szerint azt jelenti, hogy "nem egészségügyi",

de ha más nyelvekre fordítjuk le, például angolra, akkor is ugyanezt az értelmet kapjuk, ami legalábbis magyarázatra szorul.

A dobozról készült fotót Bencsik János volt jobbikos, ma már független képviselő azt írta a Facebookon, Szijjártó Péterhez fordult az ügyben.  

A 168 Óra ugyancsak kérdésekkel fordult a külügyminisztériumhoz, illetve az operatív törzshöz is:

  • Miért szerepel ez a felirat némelyik dobozon? Elképzelhető, hogy nem egészségügyi védőfelszerelés van bennük?
  • Ha az, miért kerülhetett rájuk ez a felirat?
  • Ha nem, akkor mi van bennük?

Az egy magyarázat lehet, hogy valójában ezekben a dobozokban gyengébb, tehát nem FFP2-es vagy FFP3-as maszkok vannak, hanem olyanok, amelyeket nem "egészségügyi dolgozóknak" szántak, sokkal inkább utcai viseletre. De kíváncsian várjuk, mi az igazság.

Az operatív törzstől azt is szerettük volna megtudni,

miért törölték a fotót a koronavirus.gov.hu oldalról, az ugyanis, bár fent volt, nyomtalanul eltűnt.

A parlament népjóléti bizottságának keddi, az operatív törzs részvételével is zajló maratoni ülésén mindenesetre elhangzott Menczer Tamás külügyi államtitkár részéről, hogy kizárólag európai tanúsítvánnyal rendelkező maszkokat vásárolnak, és nem is azért vásárolnak maszkokat, hogy azoknak a jelentős hányada rossz minőségű legyen.