Nem árulja el a honvédelmi miniszter, hogy valójában mennyibe került az adófizetőknek az Orbán Viktort reptető utasszállító

2018. július 31., 17:29

Szerző:

„Tájékoztatom, és egyben emlékeztetem, hogy az Ön által kezdeményezett személyes iratbetekintése alkalmával a Honvédelmi Minisztériumban 2018. június 14-én lehetősége nyílt a kikért dokumentációs csomag részeként a vonatkozó kormányhatározat és valamennyi kapcsolódó anyag tanulmányozása során a kérésében foglalt adatok teljes körű megismerésére.

Ennek megfelelően a kérdésére vonatkozóan nem tudok változásról beszámolni Önnek" – írta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Demeter Mártának adott írásbeli válaszban.

Az LMP-s képviselő azt akarta hivatalosan is megtudni, hogy „Mennyiért vásárolták a két Airbus A319-es utasszállító repülőgépet".  Az érdemi válasz nélküli válasz pedig azért is pikánsnak számít, mert avasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke nemrég a Magyar Időknek azzal indokolta, hogy Orbán Viktor miért a Magyar Honvédség utasszállítójával utazott Izraelbe, hogy a Magyar Honvédségnek van repülőgépe, ezért külföldi hivatalos utak esetén inkább a honvédségnek, és nem egy külföldi légitársaságnak fizetünk. Ehhez hasonlóan jár el Németország, Franciaország, Szlovákia és Lengyelország kormánya is.

Orbán Viktor Izraelben Orbán Viktor Izraelben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ennek a szépséghibája csak az, hogy korábban a Honvédelmi Minisztérium és az akkor még kancelláriaminiszter Lázár János is cáfolta, hogy kormányzati gépnek szánták volna a két utasszállítót. Azt állították, hogy a gépek feladata a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás lesz, szóval a miniszterelnök annak ellenére utazott az Airbusszal, hogy a gépet hangsúlyozottan nem kormánygépnek vásárolták.

Mint megírtuk, a Magyar Honvédség tavaly vásárolt két utasszállító Airbus A319-est, ezek közül az egyik a 605-ös számú gép, amivel Orbán Viktor most utazott. A két repülőgépet még 2018. február 2-án, pénteken, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison megtartott sajtóesemény mutatták be hivatalosan is bemutatták de a vételárukat hozták nyilvánosságra. Emlékezetes az is, hogy a gépeket különös körülmények között, hatalmas titkolózás közepette vásárolták meg, sőt, a katonai jelleget erősítendő szürkére festették őket, a magyar felségjeleket és feliratokat matrica fedte, amikor elsőként lefotózták Ostravában.

Amikor a Magyar Honvédség végül elismerte, hogy ő (értsd: a magyar adófizetők) vásárolták a repülőgépeket, Benkő Tibor vezérkari főnökként, nem pedig válaszadási kötelezettséggel terhelt miniszterként mindössze annyit volt hajlandó elárulni, hogy

ez a géptípus újonnan 70-80 millió euróba (21-25 milliárd forintba) kerül, de ezeket a nyolc-kilenc éves gépeket ennek az árnak kevesebb mint feléért sikerült megvenni. 

Magyarán 

az Orbán Viktor és delegációja reptetésére használt, de nyilván nem kormányzati utasszállító gép ára legalább 10-13 milliárd forintra 

rúghatott. 

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.