Négy rendőr ugrott rá az aktivistára, aki tibeti zászlóval akart tiltakozni a kínai miniszterelnök budapesti látogatása ellen

2017. november 26., 23:21

Szerző:

Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság - Sambhala Tibet Központ alapítványi elnöke a 444-nek küldte el az erről szóló videót. Elmondása szerint a Bajcsy-Zsilinszky úton, a járdán akart tiltakozni egy tibeti zászlóval Li Keqiang kínai kormányfő budapesti látogatása ellen, a videón pedig látszik, hogy amikor „Free Tibet!” kiáltással a magasba emelte a lobogót, két rendőr lépett oda hozzá, hogy lefogja, még két másik pedig akkor rohant oda hozzá, amikor a kínai kormányfő autója és a politikust kísérő konvoj elhaladt mellettük. A kivezényelt rendőrök igazoltatták Hendrey Tibort és azt a társát is, aki felvételt készített az incidensről. – Számomra egyértelmű, hogy itt az történt, hogy igazoltatás címén megakadályozták a spontán tüntetést. Nem hiszem, hogy ez a rendőrök hibája lett volna. Szerintem felsőbb parancsra cselekedtek – mondta a portál kérdésére az alapítványi elnök.  

 

A 444 az ügyben az ORFK-hoz fordult, amelynek a sajtóosztályától azt a választ kapta, hogy „személyvédelmi feladatainak ellátása során többek között biztosítja a védett személy közlekedési útvonalát. Amennyiben a biztosított útvonalon olyan körülmény adódik, amelynek oka nem tisztázott, a rendőrség a védett személy biztonságának szavatolása érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket.” Ami a Hendrey-féle tiltakozást illeti, „az említett helyen a rendőrök több olyan személyt is igazoltattak, akik összehangolt tevékenységet folytattak, ám arról elsődlegesen nem volt megállapítható, hogy az a védett személy biztonságára mekkora kockázatot jelent”.

A magyar rendőrök nem először léptek fel jogsértően azok ellen az aktivisták ellen, akik Kína Tibet-politikája ellen tiltakoznak a távol-keleti ország egy-egy magas rangú politikusának az érkezésekor. 2012-ben, amikor Orbán Viktor az akkor még csak miniszterelnök-helyettes Li Keqiangot látta vendégül, szintén Hendrey Tibort és két társát vegzálták. Az ügy 2017 június 28-án a Kúrián ért véget, amely kimondta, hogy az akkor intézkedő rendőrök zaklató igazoltatásnak vetették alá az aktivistákat, többször erőszakkal megakadályozták őket, hogy elővegyék a náluk lévő tibeti zászlókat, amivel mind megsértették a vélemény-nyilvánítási szabadságukat. A Kúria félmillió forint és a kamatok, illetve a perköltség kifizetésére kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Deák téri kudarctól függetlenül a Kína Tibet-politikája ellen tiltakozó aktivistáknak sikerült kifüggeszteniük egy tibeti zászlót az Alagútra a Clark Ádám térnél. Ezt Li Keqiang akár láthatta is, amikor a Várba hajtott, hogy együtt vacsorázzon Orbánnal az Alabárdos étteremben.

Tegnap 19:12

A gödöllői HÉV-vonalán maszturbáló férfi esete napokig lázban tartotta az olvasókat. Kerepes polgármestere, Gyuricza László ultimátumot adott a férfinak: ha nem adja fel magát, a tevékenységéről készült felvételt nyilvánosságra hozza. Kérdés, hogy tett szert a polgármester a felvételre, illetve vajon jogszerűen használta-e fel?