„Ne nagyon reklámozza ezt a lehetőséget!”

A mai napig ellentmondásos és problémás a tanároknak járó bankszámla-kompenzáció ügye. Ennek lényege, hogy annak a bankszámlának a költségeit, amelyre a pedagógus fizetése érkezik, elvileg az állam finanszírozza. A 168 Óra Online-nak egy pedagógus arról beszélt, hogy az iskola gazdasági ügyekkel foglalkozó munkatársa megkérte őt, a többi kolléga előtt ne nagyon reklámozza ezt a lehetőséget.

2015. február 14., 16:10

2013-ban egy pécsi tanár, Nagy Erzsébet, a PDSZ regionális vezetője próbapert indított a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) ellen, amiért nem kapta meg a neki törvény szerint járó kompenzációt. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) 2013-ban ugyanis még úgy rendelkezett:

„Az illetmény fizetési számlára történő átutalása és egyszeri felvétele, illetve az illetménykifizetés a közalkalmazott részére költségtöbbletet nem okozhat.”

Nagy Erzsébet azt sérelmezte, hogy ennek ellenére három hónap alatt mintegy 5 500 forintot kellett kifizetnie számlavezetési díjra, tranzakciós díjra és a bankkártya díjára. Nagy Erzsébet megnyerte a pert, a Kúria arra kötelezte a KLIK-et, hogy fizesse ki a szóban forgó összeget. A Kúria ráadásul elvi határozatként is közzétette a döntést (17/2013. számú munkaügyi elvi határozat), amely így precedensként szolgált volna az ezután következő perekhez.

Ha a KLIK minden tanárnak kifizette volna az elmaradt bankszámla-kompenzációt, az becslések szerint akár több mint 10 milliárd forintos összeg lett volna. A tömeges pereket elkerülendő a KLIK mint a tanárok munkáltatója egyedi igények szerint elvileg visszafizeti a bankszámlával kapcsolatos költségeket.

A törvényhozás Nagy Erzsébet próbaperét követően lendült akcióba. A költségvetési kiadásoknál csak stadionépítés esetén nagyvonalú fideszes többség 2013 decemberében egy salátatörvényben módosította a Kjt. fent idézett részét a következőre:

„A fizetési számlához kapcsolódóan a közalkalmazott részére legfeljebb havonta a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott mértékű bankszámla-hozzájárulás adható.”

Ez a feltételes módú megfogalmazás már semmire nem köti KLIK-et a törvény hatályba lépésétől, azaz 2014. január elsejétől. Az ezt megelőző időszakra vonatkozóan azonban még mindig igényelhető a kompenzáció.

Elméletben.

A 168 Óra Online-nak név nélkül nyilatkozó tanár arról számolt be, hogy amikor iskolájában a bankszámla-kompenzációs papírokat intézte, a gazdaságis kolléga szabályszerűen félrevonta őt, és azt mondta, hogy a pénzt meg fogja kapni, de megkérte, a többi tanár előtt ne beszéljen róla.

Megkérdeztük a KLIK-et, hogy tudnak-e ilyen gyakorlatról. Azt válaszolták, hogy „a pedagógusok megkapták a bankszámla kompenzáció igénylésének eljárásrendjéről szóló tájékoztatást”. A szervezet az igénylés menetéről a következőképpen tájékoztatta lapunkat:

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.