„A kormány ebéd helyett viszkit és cigit vesz a közös pénzből”

A momentumos Bedő Dávid hétfőn a parlamentben arról kérdezte Latorcai Csabát, hogy mikor fogják hazahozni az uniós pénzeket. Navracsics helyettese szerint álprobléma, hogy nincs megállapodás az újjáépítési alapról, vagyis 2500 milliárd forintról.

2022. június 13., 19:08

Szerző:

Már csak Magyarország nem fér hozzá az újjáépítési alap (RRF) pénzeihez, mivel a magyar kormány 2021 tavasza óta nem tudja elfogadtatni a magyar tervet a közbeszerzési rendszer problémái, azaz korrupciós kockázatok miatt – írja a 444.hu.

Erre még idén novemberig lesz lehetőség, ha mégsem jön össze, akkor Magyarország elesik mintegy 2500 milliárd forinttól. Orbán Viktor kifejezetten a pénzek kialkudására hozta vissza a kormányában Navracsics Tibor volt uniós biztost. Ezért is meglepő, hogy a miniszter helyettese most álproblémának nevezte a megállapodás hiányát.

A momentumos Bedő Dávid hétfőn a parlamentben arról kérdezte Latorcai Csabát, hogy mikor fogják hazahozni az uniós pénzeket. Rákérdezett arra is, mik azok az uniós elvárások, amiknek a betartása nem éri meg az uniós pénzek hazahozatalát vagy mit tesznek annak érdekében, hogy hazahozzák az EU-s pénzeket. 

Latorcai válaszában többek között azt mondta a momentumos képviselőnek, hogy biztosan hamarabb megérkeznek az uniós források, ha ők nem lobbiznak Magyarország ellen.

Bedő Dávid azzal vágott vissza, hogy az európai uniós bizottság ülésén a kormány államtitkár-helyettese is elismerte, hogy a közbeszerzési törvények megváltoztatása jelenti az egyik legnagyobb akadályt. A kormány pénzfelhasználási gyakorlatát pedig ahhoz hasonlította, mint amikor valaki ebéd helyett cigit és viszkit vesz a kollégáinak a közös pénzből.

„Az, hogy még nem írtuk alá a megállapodásunkat az Európai Bizottsággal, álprobléma”

– jelentette ki Latorcai, aki azzal magyarázta az optimizmusát, hogy a megállapodástól függetlenül is ki lehet írni a pályázatokat.

(Kiemelt kép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. október 6-án. MTI/Balogh Zoltán)

Tegnap 08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.