Navracsics Tibor nem ért egyet Orbán Viktorral, ő alkalmasnak tartja Manfred Webert az Európai Bizottság vezetésére

2019. május 28., 11:39

Szerző:

Legfeljebb tagállami szinten hozott meglepetéseket az európai parlamenti választások eredménye, európai szinten nem – nyilatkozta Navracsics Tibor, az EP magyar biztosa a Válasz Online-nak. Az interjúból az is kiderült, hogy a fideszes politikus más véleményen van, mint Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Weber jelöltségét illetően.

Navracsics Tibor megjegyezte, hogy az új parlament polarizáltabb lesz ahhoz képest, amit megszoktunk, mert a szélek erősebben, nagyobb hanggal lesznek jelen, de a centrumkoalíció működni fog, csak több kompromisszummal.

– Ha csak a számokat és a politikai racionalitást nézzük, a vasárnapi választási eredmények alapján nincs értelme, hogy az Európai Néppárt nyisson a Salvini-féle alakulat felé, mert a többség csak úgy jön ki, ha a liberálisokkal és a szociáldemokratákkal áll össze. Önmagában egy tiszta jobboldali koalíció nem lenne képes többséget szerezni, mint ahogy egy Néppárt nélküli baloldali koalíció sem. Erre csak a centrumkoalíció képes. Egyébként pedig sosem csináltam titkot abból, hogy a Fidesz Néppárti tagságát tartom jó útnak. Nagyon bízom benne, hogy ez a konfliktus megszűnik

– közölte a politikus. Hozzátette, hogy szeretné, ha a Fidesz néppárti felfüggesztése megszűnne, és a magyar kormánypárt az EPP-ben maradna.


Fotó: Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Azt is elmondta, hogy nem számol azzal, hogy a Fidesz előrehozza a biztosjelöltek listáján, mivel semmilyen impulzust nem kapott, ami ebben az irányba mutatna.

Arra a kérdésre, hogy alkalmasnak tartja-e Manfred Webert az Európai Bizottság elnöki pozíciójára, Navracsics Tibor azt felelte, hogy igen.

Orbán Viktor ezzel szemben nemrég kijelentette, hogy szerinte Weber alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére. Navracsics Tibor úgy véli, hogy a kormányfő ezzel a kijelentésével nem Weber általános alkalmatlanságát, hanem egy kampányban tett kijelentését bírálta, ami egy hivatalban lévő miniszterelnöktől legitim dolog.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.