Navracsics: Magyarország kész kompromisszumokat kötni Brüsszellel

Magyarország kész kompromisszumokat kötni Brüsszellel annak érdekében, hogy megszűnjön a régóta húzódó patthelyzet, amely megakadályozza az ország hozzáférését az EU koronavírus utáni helyreállítási alaphoz – közölte a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

2022. június 17., 07:02

Szerző:

Bízom abban, hogy az új miniszteri kinevezésem segíthet új lendületet adni a tárgyalásoknak – mondta Navracsics Tibor az Euronewsnak.

Magyarország az utolsó olyan uniós tagállam, amely még nem állapodott meg az Európai Bizottsággal a nemzeti gazdaságélénkítési tervről, az a célunk, hogy minél jobban felgyorsítsuk a tárgyalásokat, hogy az év végéig aláírhassuk ezt a megállapodást – mondta.

Az Európai Bizottság jogállamisági aggályokra hivatkozva továbbra is elutasítja a magyar gazdaságélénkítési terv jóváhagyását. Ezek az aggályok a többi között a korrupció, valamint a közbeszerzésekkel és a közpénzek elosztásával kapcsolatos szisztematikus szabálytalanságok.

Ahhoz, hogy a Bizottság zöld utat adjon a helyreállítási alaphoz, ahhoz minden országnak bele kell egyeznie egy sor reform végrehajtásába és egy sor, a nemzeti sajátosságoknak megfelelően kialakított mérföldkő teljesítésében.

Navracsics szerint a Brüsszellel folytatott háttér-tárgyalások technikai szinten elég jó megoldásokat hoztak. Ennek példájaként a miniszter a közbeszerzés és a korrupcióval kapcsolatos kérdéseket hozta fel.

 

Navracsics szerint a kormány által ígért változtatások között szerepel egy olyan terv, amely csökkenti az egy ajánlattevővel kiírt tenderek arányát a közbeszerzésekben.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor, a programsorozat kormánybiztosa a Veszprém-Balaton EKF 2023 kapcsán elfogadott törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatón Veszprémben 2020. december 17-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.