Navracsics Tibor: Európa folyamatosan veszít jelentőségéből, de nincs még veszve

A kormánybiztos arról beszélt Fiala János műsorában, hogy Temesvár és Veszprém 2023-ban együtt rendezheti meg az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot.

2021. február 5., 09:48

Szerző:

Az elmúlt ezer év során soha semmilyen kapcsolat nem volt Temesvár és Veszprém között, lévén teljesen más orientációjú városok, az viszont, hogy 2023-ban közösen rendezik meg az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatot, végre összehozhatja a két települést – mondta Navracsics Tibor péntek reggel a Keljfeljancsiban. 

Fiala János műsorában az EKF-ért felelős kormánybiztos felidézte: eredetileg egy brit partnervárosra számított Veszprém, illetve a Balaton régió, ám miután a szigetország kilépett az EU-ból, Veszprém egyedül maradt. Aztán rögtön két partnere is lett: a romániai Temesvár és a görög Elefszína, mely városok 2021-ben lettek volna Európa kulturális fővárosai, ám a pandémia miatt az Európai Bizottság úgy döntött, az idénre tervezett EKF-programokat elhalasztják. A temesváriakkal, a kormánybiztos elmondása szerint, már folyik az egyeztetés, a görögökkel később tárgyal Veszprém.

Ezután arról beszélgetett vendégével Fiala János, hogy míg korábban a Szovjetunióval való küzdelem határozta meg Európa és az Egyesült Államok életét, a hangsúly mára áttevődött Kínára, s ez szükségszerűen magával hozta az európai térség jelentőségének csökkenését. 

Az általunk ismert történelem egy szakaszában minden fontos dolog a Földközi-tenger térségében zajlott, ezt a szerepet később az Atlanti-óceán térsége vitte, ma pedig a Csendes-óceán térségén van a hangsúly. Navracsics úgy véli, vannak ennek kellemes vonzatai is, például, hogy

Európa kevésbé frontvonal, mint korábban. Ez viszont azzal is együtt jár, hogy a földrész veszít a jelentőségéből.

Ugyanakkor úgy véli a kormánybiztos, hogy bár Európa most nehéz, válságokkal teli időszakon megy keresztül, némi átstrukturálódás után ismét emelkedő pályára áll majd. „Nincs még veszve Európa” – így Navracsics.

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.