Navracsics szerint érzékelhető a kormányzati diszkrimináció

Bár nem tartja rendszerszintűnek, bármit is jelentsen ennek a meghatározása.

2023. augusztus 31., 12:04

Szerző:

A Népszava talált rá az Európai Parlament (EP) Költségvetési Ellenőrző Bizottságának (CONT) májusi magyarországi tényfeltáró missziójáról készült jelentéstervezetre, aminek a bevezetőjében az EP-képviselők azt írták: szeretnék, hogy az uniós támogatások átlátható, tisztességes és pártatlan módon jussanak el a magyar polgárokhoz, vállalkozásokhoz és régiókhoz.

Egyúttal felszólították a magyar kormányt, hogy haladéktalanul teljesítsék az összesen 28 milliárd eurónyi közösségi forrás folyósításának feltételéül szabott feltételeket.

Megjegyezték, hogy bár tapasztaltak néhány pozitív fejleményt, de továbbra is várják, hogy a frissen felállított Integritás Hatóság konkrét megállapításokkal álljon elő a magyarországi korrupcióval kapcsolatban.

Az EP-képviselők szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem szolgáltatott meggyőző bizonyítékokat az uniós források elköltésének hatékony ellenőrzéséről.

Közölték: meglepte őket, „hogy az ÁSZ elnöke folyamatosan tartózkodott attól, hogy magyarázatot adjon a számvevőszék elmúlt években folytatott tevékenységére”. Azt írták, találkozójukon Windisch László politikai nyilatkozatokat tett ahelyett, hogy válaszolt volna egy sor kérdésre. „Az ÁSZ elnöke nem adott magyarázatot arra, hogyan fogja nyomon követni és értékelni a (helyreállítási alapból érkező) pénzeszközök felhasználását.”

Jelezték Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek, hogy információik szerint az ellenzéki vezetésű önkormányzatok, például a budapesti, nehezebben jutnak uniós forrásokhoz.

Navracsics a lap információi szerint elismerte, hogy „létezhet kormányzati diszkrimináció, de az nem rendszerszintű”. Az EP küldöttség jelentését továbbítja az Európai Bizottságnak, az Európai Számvevőszéknek, az EU Csalás Elleni Hivatalának és az Európai Ügyészségnek.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős tagja sajtótájékoztatót tart a bizottság brüsszeli székházában 2018. június 11-én. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)