Napos idő ígérkezik

Szerdán a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 17 fok között várható.

2023. június 28., 18:47

Szerző:

Szerdán északnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, és napos idő ígérkezik a képződő gomolyfelhők mellett. Az északkeleti harmadban valószínű záporok, zivatarok kialakulása, másutt kis eséllyel lehet egy-egy futó zápor. Éjszaka az ország legnagyobb részén derült lesz az ég, de az északkeleti tájakon felhősebb égkép várható, ott záporok is kialakulhatnak.

Csütörtökön sok napsütés valószínű szétterülő gomolyfelhőkkel. A keleti harmadban csak néhol fordulhat elő zápor, az északkeleti határ mentén egy-egy zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 23 és 28 fok között valószínű. 

Nyugat-Európában egy anticiklon hatására nyugodt, eseménytelen az idő, azonban az Atlanti-óceán felől kelet felé helyeződik egy hosszan, észak-dél irányban elnyúló frontrendszer. A kontinens középső területein hidegfront haladt át, amely jelenleg Magyarországtól keletre okoz változékony időjárást.

A hidegfront több fokkal hidegebb légtömeget, illetve szeles időt hagyott maga után. A mediterrán térségben nyugodt az idő, a hőmérsékleti csúcsértékek 27 és 37 fok között változnak. A Kárpát-medence térségét a hidegfront hátoldali áramlási rendszere alakítja. A hőmérséklet sokévi átlag alatt alakul, az északnyugati szél pedig nagy területen élénkül meg.

(Kiemelt képünkön: A Nemzeti Galéria és a Lánchíd napsütéses időben Budapesten. Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Tegnap 15:49

Az elhíresült lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az Integritás Hatóság 324 bejelentésből 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le. 

Tegnap 15:01

Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.  A rekkenő hőség elviselésében fokozott szerepet kap a légkondicionálás, ám annak intenzív használata jelentős terhelést ró a magyar villamosenergia-rendszerre.