Naponta 44,2 millió forint adósságot termel a Honvédkórház

2019. március 22., 13:41

Szerző:

Januárról februárra kiugróan, 1,2 milliárd forinttal nőtt a Honvédkórház adósságállománya: míg január végén az intézmény 1 milliárd 11 millió forintnyi kifizetetlen számlát tolt maga előtt, addig február 28-án már 2 milliárd 249 milliós mínuszban voltak – írja a 24.hu.

Ez naponta átlagosan több mint 44,2 millió forintos adóssághalmozódást jelent.

Az Államkincstár friss, a költségvetési intézmények adósságait részletező táblázata szerint a kórházak, az egészségügyi háttérintézmények és a klinikai központtal rendelkező orvosi egyetemek még mindig nyakig úsznak a kifizetetlen számlákban.

Tartozásállományuk február végére 23,1 milliárd forintra nőtt,

ennek 9,7 százalékát a Honvédkórház hozta össze. Mögötte a januárban még listavezető Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet áll 2 milliárd 192 millió forinttal, ez 242 milliós növekmény a januári adathoz képest.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.