Nagyon csúnya átverés a rezsicsökkentés

2017. augusztus 31., 14:40

Nagyon távol áll az igazságtól a gázszámlán narancssárga alapon olvasható „tájékoztatás”, hogy a fogyasztó mennyi sok pénzt spórolt meg a Fidesz rezsicsökkentése révén. Illetve annyiban igaz, hogy ha ma is a 2014-es árakon vásárolná a gázt az ország, akkor valóban így lenne. Csakhogy a világpiaci árak gyakorlatilag megfeleződtek, így a fogyasztók valójában  jóval többet fizettek a szükségesnél.

Az MSZP ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy csökkentse a gáz árát, és ne károsítsa meg tízmilliárdokkal a magyar családokat – mondta az MTI tudósítása szerint Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: az árkülönbözet 2016-ban több mint ötvenmilliárd forint volt, amely szerepelt a Magyar Földgázkereskedő mérlegében, azaz ennyit nyert a cég a rögzített hatósági árakon. Ez az összeg az éves 3,5 milliárd köbméteres lakossági fogyasztáshoz viszonyítva azt jelenti, hogy egy köbméter földgázért áfával együtt közel 19 forinttal többet fizetnek a magyar családok, mint amennyiért a földgázkereskedő azt beszerzi. Egy átlagos háztartás pluszköltsége így meghaladja a 22 000 forintot évente, vagyis rezsicsökkentés címén átlagban kéthavi gázszámlával többet fizettet a fogyasztókkal a Fidesz-kormány, amely így bruttó 64,5 milliárd forintot vesz ki a magyar családok zsebéből.

Az MSZP 2014 óta kilenc alkalommal kezdeményezte a gázár csökkentését, azonban erre a Fidesz mindig nemet mondott – emlékeztetett Tóth Bertalan.

Közölte: az MSZP a parlament őszi ülésszakában törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a gáz árának csökkentése érdekében. Erre azért is szükség van, mert 2016. decemberi adatok szerint százezer kikapcsolt fogyasztó, 1,8 millió díjhátralékos fogyasztó és 62 milliárd forintos díjtartozás volt az áram-, a gáz- és a távhőszolgáltatásban, és ez növekvő tendenciát mutat – tette hozzá a politikus.