Nagy buli volt mindenkinek a nyugdíjas szövetkezet, mégis kinyírja az Orbán-kormány

Az alacsony nyugdíj nagy motivációt jelentette, hogy újra munkába álljanak az idősek.

2019. június 7., 10:56

Szerző:

Még 2017-ben nyújtotta be törvényjavaslatát a Kósa Lajos (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) a nyugdíjasok szövetkezeti rendszerben való kedvezményes foglalkoztatására. A napi.hu cikke szerint a 60-74 éves korosztályban 2017-ben 313 ezer munkavállaló volt, 2018-ban pedig 335 ezer. Az adatokat annyiban óvatosan kell kezelni, hogy a nyugdíjkorhatár is magasabb, mint a statisztikai korcsoport alsó határa, illetve a már nyugdíjaskorúak saját kérésükre sokszor tovább dolgoznak.

A szövetkezeti kedvezmény lényege az volt, hogy amelyik munkáltató onnan kölcsönzött nyugdíjas munkaerőt, utána csak az szja-t kellett fizetni. A szövetkezetek feladata, hogy összekösse a munkavállalót a munkaadóval, intézze a szükséges adminisztrációt, tehát minden fél számára kényelmes a rendszer. Emiatt a lehetőség meglehetősen népszerű lett,

ám tavaly a kormány minden nyugdíjas korú munkavállalóra kiterjesztette a foglalkoztatási kedvezményt, ezért a szövetkezeti rendszer értelmetlenné vált.

Pedig a szövetkezetek jól működtek, például a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezeteket Szervező Nonprofit Kft. árbevétele például 17,3 millió forintról 177,7 millió forintra nőtt, ahogy kiépült a rendszer. Hasonló volt a tendencia az összes szövetkezetnél.

Az összes nyugdíjas szövetkezet 2018-ban már csaknem kétmilliárd forint fizetést tudott adni.

A legtöbb nyugdíjas heti 2-3 napot, illetve napi 4-6 órát vállalt a portál szerint. A megkérdezett szövetkezetek szerint a jelenlegi tagjaik 45 százaléka feleslegesnek érezheti majd a szövetkezeti rendszert.