Több utasítást is kaptak a háziorvosok – van, aki ezt nem díjazza

Az ügy kapcsán megszólalt a Nemzeti Népegészségügyi Központ is. 

2021. december 29., 08:43

Szerző:

Nagy a nyomás a háziorvosokon. Újabb feladatokat kaptak az érintettek: Kásler Miklós és Müller Ceclília egy napon, de külön-külön utasított. Utóbbi ötmilliós bírságot is belengetett – írja szerdai cikkében a Népszava.

Kásler Miklós visszahívási kötelezettséget rendelet el a háziorvosok számára. Ez annyit tesz, hogy az orvosi rendelőknek biztosítaniuk kell online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára.

Ha valakinek a hívását nem tudják fogadni, azt minél hamarabb jelezni kell a telefonálónak, minél rövidebb időn belül pedig vissza is kell hívni.

„Ténylegesen létező probléma, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni. Arra panaszkodnak, hogy a vonal folyton foglalt” – emeli ki a Népszava, aki körbekérdezett a háziorvosoknál és arra jutott, hogy a háziorvosok mobiljain szinte alig, a rendelői vonalas telefonjaikon is csak elvétve van üzenetrögzítő. Ennek fényében pedig

a páciens azt se tudja megüzenni, hogy kit kellene visszahívni és hogyan érik el az illetőt.

Az utasítás a visszahívási kötelezettség mellett azt is elrendeli, hogy a covid-gyanús betegeknél végezzenek gyorstesztet az “arra alkalmas helyen”. Ha a háziorvosnak rendelőjében erre nincsen lehetősége, akkor „úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol” is elvégezhetik a tesztet – a kérdés csupán az, van-e erre kapacitás. 

A keddi napon azonban nem csak ennyi utasítás jutott a háziorvosoknak, ugyanis a tiszti főorvos, Müller Cecília elrendelte, hogy januárban legalább egy hétvégén tartsanak oltási akciót a háziorvosok. Ha ennek nem tesznek eleget, akár ötmilliós bírságot is kiszabhatnak rájuk a hatóságok.

„Nem látom semmi értelmét, és nem is találok semmilyen logikus magyarázatot arra, miért kellene a háziorvosoknak hétvégén külön oltási akciónapokat bevállalniuk: csak arra tudok gondolni, hogy a kormány valamiért bepánikolt, és ilyen átgondolatlan intézkedéssel próbálja meg fokozni az „oltakozási kedvet”

– így reagált a Népszavának Darvai László ostorosi háziorvos Müller Cecília határozatára. A háziorvos hozzátette, hogy azok, akik saját háziorvosuknál akarják beoltatni magukat bármelyik hétköznap tudnak jönni a rendelőbe, szerinte egyáltalán nem életszerű, hogy valaki csak úgy besétáljon hétvégén a rendelőbe és kérje a dózisát.

„Ez ma is adott, széles „repertoárból” válogathat az, aki oltást akar. Aki ezt kifejezetten helyben, a saját orvosánál akarta megtenni, jellemzően már megtette”

– tette hozzá.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a lapnak azt alábbiakat írta:

„Ahogy a kormány bejelentette, januárban több oltási akció lesz az átoltottság növelése érdekében. A kórházi oltópontok mellett a járásközpontokban is lesz oltás, emellett a háziorvosokat is részvételre kérjük. Legalább egy pénteki és szombati alkalommal lehetővé kell tenniük az oltás felvételét rendelési időn kívül is a helyi lakosság számára. A szombati oltásokért külön díjazást is kapnak. Erről szól az ennek végrehajtásához szükséges határozat. Szankció megállapítása jogszabályi kötelezettség, de nem számítunk rá, hogy bármely hivatása iránt elkötelezett háziorvos ne vállalná az oltást.”

(Kiemelt kép: Nagykálló, 2021. december 16. Scapinyak Brigitta Beáta beolt egy nőt Nagykállóban 2021. december 16-án. Fotó: MTI/Balázs Attila)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.