A nácikéhoz hasonlította a kormány turulmadarát két ellenzéki politikus

Egy hullámhosszon volt a két politikus.

2021. augusztus 22., 10:09

Szerző:

Pénteken országszerte megrendezték a magyar államalapítás napja alkalmából a tűzijátékokat, Budapesten pedig az elmúlt évtizedek legnagyobb és egyik legdrágább showjával ünnepelte meg a magyar kormány augusztus 20-át. Az egyik legnagyobb műsor az Andrássy úton volt, ami sok kritikát kapott. A felvonuláson a Szent István bádogszobra, a Magyar Korona és a magyarok turulmadara is feltűnt. A Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, Élő Norbert és a Magyar Szocialista Pártból (MSZP) pedig leköszönt Lendvai Ildikó is a Náci Németország turulmadaras felvonulásához hasonlította a pénteki, kigyúrt alakokkal tarkított jelenetet.

A DK politikusa, Élő Norbert vasárnapi Facebook-posztjában egy 1938-as müncheni felvonulásról készült fekete-fehér fotót hasonlított össze a 2021-es magyarral. Mindkét képen turulmadár virít, a különbség csupán az eltelt évtizedek és a felvonulók öltözéke között van. A náci madár sokkal kisebb a magyarhoz képest, a felvonulók pedig sokkal szolidabban, nyaktól derékig beöltöztek szemben a magyarokéhoz képest, ahol bizony ledobták a textilt. Élő Norbert posztjában azt írta: „Náci turul, magyar gurul. Biztos ezt akarjuk?”.

Az MSZP volt politikusa, Lendvai Ildikó nem állította egymás mellé a két kor képét. A politikus mindenesetre a DK-s Élő Norberthez képest azért könnyedebben fogalmazott. Szintén vasárnapi Facebook-bejegyzésében azt írta, „1938. München. Nem azért, de a mi madarunk csillogóbb. A mi legényeink kigyúrtabbak. És meg is mutatják! Nácik, sehol se vagytok”. Korábban írtunk róla, hogy nem ez az első eset, hogy szóvá teszik ellenzéki politikusok a turult. Legutóbb Budapest IX. kerülete polgármestere, Baranyi Krisztina akadt ki a felvonulás előtt. 

(Kiemelt kép: Turulmadárral vonulnak az Andrássí úton budapestiek 2021.08.20.-án, az államalapítás ünnepén. Fotó: Élő Norbert Facebook-oldala)