Mutatjuk, mikor kaphatják meg a beígért támogatásokat az államtól

Hétfőn összegezte a kormányfő a gazdasági növekedés által lehetővé tett támogatásokat.

2021. szeptember 21., 08:35

Szerző:

Csaknem kétmillió család kaphatja vissza jövő februárban a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját, írja a Világgazdaság. Ugyanakkor nem csak ők részesülnek a gazdasági növekedés eredményeiben.

„A gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a kabinetet, hogy megvalósítsa azokat a célokat, amelyeket a negyedik hullám előtt kiűzött. Ennek megfelelően 2022 február 15 -ig visszatérítjük a gyermeket nevelő szülőknek, az általuk befizetett személyi jövedelemadót” – közölte Orbán Viktor a parlament nyári szünet utáni legelső plenáris ülésén. 

Mivel a kormány által célként kitűzött 5,5 százalékos gazdasági növekedés biztosan tartható, számos támogatás lép életbe az elkövetkezendő időszakban.:

  • novemberben nyugdíjkorrekcióhoz, illetve prémiumhoz jutnak a nyugdíjasok, ez az összeg legalább 55 ezer forint lesz,
  • januártól a 25 év alattiaknak nem kell szja-t fizetniük,
  • februárban kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj „legalább” két heti részét,
  • február 15-ig közel két millió család kapja meg a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját,
  • februárban hat havi bónuszhoz jutnak a rendvédelmi és a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai,
  • január elsejétől bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér,
  • és meghosszabbítják a hitelmoratóriumot a rászorulók számára.

Rászorulónak minősülnek a nyugdíjasok, a gyereket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, továbbá azok akiknek a családjában a rendelkezésre álló jövedelem a járvány alatt csökkent. A vállalkozások közül pedig azok élhetnek vele, ahol bevétel 25 százalékkal csökkent a járvány alatt.

A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy a gyermeket nevelő kisvállalkozók is adó-visszatérítésben részesülnek, így az ekho szerint adózó kisvállalkozó szülők az általuk szja-ként befizetett pénzt kapják vissza. A gyermeket nevelő kata-sok pedig a befizetett átalánydíj negyedét kapják vissza. Összességében 1 millió 900 ezer szülő számára 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal.

(Kép forrása: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.