Mutatjuk a taxisok friss követeléseit

A FESZSZ szövetség, tagszervezete az NSZ - Nemzeti Szakszervezet és szakmai tagozatai, a Közlekedési Dolgozók Tagozata és a Taxis Tagozat közösen, további egyeztetéseket kezdeményeznek a 2022. március 24-én Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úr által is ellenjegyzett szerződés értelmében, írja közleményében a szakszervezet. 

2022. december 8., 11:16

Szerző:

A FESZSZ szövetség, tagszervezete az NSZ - Nemzeti Szakszervezet és szakmai tagozatai, a Közlekedési Dolgozók Tagozata és a Taxis Tagozat közösen, további egyeztetéseket kezdeményeznek a 2022. március 24.-én Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úr által is ellenjegyzett szerződés értelmében.  A szakszervezet szerint a további tárgyalások szükségességét indokolja, a már korábban is szerződésben foglaltak szerinti szakasz, melyben a következők szerepeltek:

„További egyeztetések szükségesek annak kapcsán, hogy a piaci folyamatok kiszámíthatatlanságát kezelendő, valamilyen automatikus tarifakorrekció kerüljön kialakításra, amely évente figyelembe veszi a fogyasztói árak, üzemanyagár és a nemzetgazdasági helyzet változását, különös tekintettel az üzemanyag árának tartós, 20%-os növekedése esetére”

A szakszervezet kezdeményezi  a Főpolgármesteri Hivatalnál, mint a BKK és a BKV tulajdonosánál, hogy az alábbi javaslatokra tekintettel kezdjenek tárgyalásokat az érintett vállalatok menedzsmentjeivel:

 •    további sürgős, legalább nettó 200.000 Ft összegű rezsi támogatás a fővárosi közmű dolgozóknál
   
 •    legalább az infláció mértékével egyenértékű béremelés a fővárosi közművek dolgozóinál,
 •    emberibb munkakörülmények, biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása a fővárosi közművek dolgozói számára,
 •    gépjárművel való munkába járás költségtérítésének megemelése legalább 30 Ft/Km összegre,
 •    további sürgős, kisebb mértékű taxis tarifaemelés,
 •    a Taxis kisvállalkozók további más adókedvezmény lehetőségeinek kérése,
 •    Taxi engedélyek kiadásának maximalizálása, taxis vállalkozások létszámának korlátozása,
 •    Taxisok adózási lehetőségeinek pontosítása,
 •    automatikus taxis tarifakorrekció kialakítása,
 •    taxiként a forgalomba helyezéstől számított 15. év végéig lehessen használni egy személygépjárművet.

A közleményből kiderül, hogy várják a főváros visszajelzését a további egyeztetések helyét és idejét illetően.

(Kiemelt képünk illusztráció: taxis tüntetések. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.