Munkában a BAGázs: kerítésépítés a bagi cigánytelepen – Videó!

2018. június 2., 13:16

Szerző:

Bag falu cigánytelepén a Bagázs hét éve végez közösségfejlesztő munkát, a napokban éppen kerítést húztak a helyiek otthona köré, hogy a magántulajdon iránti elkötelezettségüket élénkítsék. A BAGázs Közhasznú Egyesület 2011 óta egy olyan befogadó és elfogadó társadalomért dolgozik, amelyben a romáknak is esélye van céljaik elérésére.

Az egyesület a szegregált romatelepeken élők szociokulturális hátrányainak felszámolásán dolgozik, hogy azok ne öröklődjenek tovább. A civilek nem osztanak adományt, hanem lehetőséget biztosítanak a változásra. Eszközt nyújt ahhoz, hogy a roma társadalmi csoportok felismerjék és megfogalmazzák az igényeiket, valamint érzékenyíti a többségi társadalomhoz tartozókat, hogy azok befogadóbbá váljanak. Kiemelt célja a szervezetnek a helyi közösség tudatos fejlesztése és megerősítése.

Az elmúlt években a Bag falu cigánytelepén élő 345 fő 80 százalékát vonták be különböző programjaikba, melyeket a telep szélén található két konténerben, évente csaknem száz önkéntes bevonásával valósítanak meg.

A BAGázs-háznak nevezett közösségi hely elengedhetetlen fontossággal bír a programok megvalósítása szempontjából, hiszen a faluban nehéz lenne olyan befogadó intézményt találni, amely egyszersmind megfelelő helyszínt biztosíthatna a hétköznaponként – sokszor párhuzamosan – zajló gyerek-, és felnőttfoglalkozások számára. 

A Prezi hatodik éve támogatja az Egyesület munkáját, több alkalommal is jártak már a telepen. Idén június 1-én, közel 50 ember segítette önkéntesen a Bagázs új, dányi közösségi helyének alapozását, további 50 fő pedig Bagon, családokkal közösen építette a kerítést.

Kökényesi Gábor, a 168 Óra videóriportere a helyszínen forgatott, íme az eredmény:

 

A BAGázs jelenleg két Pest megyei romatelepen dolgozik: 2011 óta Bag 400 fős, 2017 óta pedig Dány 600 fős szegregált telepén. A szervezet célja, hogy a jövőben további telepeken is elindítsa a már sikeresen működő programjait.

A szakértők szerint ugyanis, bár sok szempontból különböznek egymástól az egyes telepek, mégis vannak olyan hasonlóságok, melyek összekötik a közösségek világát. A szegregátumokban az országos átlagtól messze elmarad az ott élők iskolai végzettsége, még egy-egy szakma megszerzése is ritkaságszámba megy. Sokan még az általános iskolát sem fejezik be, és előfordul a teljes analfabetizmus is. Ebből kifolyólag az ott élők jelentős hátrányba vannak a nyílt munkaerő-piacon, nehéz stabil és jövedelmező munkát találniuk. Kiugróan magas az inaktívak aránya: aki dolgozik is, általában a települési önkormányzat közfoglalkoztatási programjában vagy alkalmi- és idénymunkában helyezkedik el, sokan bejelentés nélkül, feketén. Ráadásul általánosnak és egyre nagyobb mértékűnek mutatkozik a közösségek digitális leszakadása.

Mindezek okán a háztartások egy része mélyszegénységben él, tetemes tartozást felhalmozva. Ami ezeken túl összeköti egymással ezeknek a telepeknek a világát, hogy

a közösség egy részének határozott szándéka, akarata van a változásra, hisz abban, hogy közös munkával a közösség képes változtatni jelenlegi, sokszor reménytelennek tűnő helyzetén.

A BAGázs márpedig erre tudatosítja, ebben segíti az érintetteket.

Az eseményről Merész Márton készített fotógalériát, amely ebben a cikkünkben érhető el.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.