Müller Cecília: karanténra lesz szükség a majomhimlő miatt

Az országos tisztifőorvos elárulta, hogyan terjed a vírus, és hogy a lappangási ideje akár 21 napig is eltarthat.

2022. június 2., 16:26

Szerző:

„A majomhimlő csak szoros kontaktus útján terjed, tömeges megbetegedésekre nem kell számítani” – jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos a TV2 Mokka című műsorában csütörtök reggel. Elmondta, hogy a fertőzés jellegzetes tünetei a testfelszínen keletkező hólyagok, amelyek először az arcon, a tenyéren, majd a test egyéb részein is megjelennek.

A vírus terjedésével kapcsolatban elmondta, hogy leginkább a hólyagokon belül, illetve egyéb testváladékokban van nagy számban jelen a vírus, ezért szoros kontaktusra (együttélés, szexuális kapcsolat) van szükség ahhoz, hogy a vírus terjedni tudjon, és a fertőzött személy kültakaróhiány vagy egyéb seben keresztül átadhassa a fertőzést más személynek. Hozzátette, hogy a hólyagok pörkösödése, majd leválása után megszűnik a fertőzőképesség. 

Müller Cecília elmondta, hogy nem kell félni, mint korábban a koronavírus esetében, hogy átadjuk a betegséget másnak. „Azonban szükséges, hogy a beteg karanténban legyen, és el legyen különítve az egészséges emberektől. Az eddig ismert maximális lappangási idő 21 nap volt”.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

 

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz – közölte Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a Pest megyei településen tartott sajtótájékoztatón.

15:53

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte – írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

15:08

Az orosz-ukrán háború kitörése után pár hónappal Svédország és Finnország egyszerre adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az út a tényleges csatlakozáshoz viszont nem olyan egyszerű, mint azt sejteni lehetett, mert Törökország több indokkal is akadályozza a folyamat gyors lezárását. Dag Harteliust, Svédország budapesti nagykövetét kérdeztük többek között a svéd–török viszonyról, Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról és az orosz–ukrán háborúról.