06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

Müller Cecília: Átment a minőségellenőrzésen a megérkezett kínai vakcina

Most már csak az OGYÉI engedélye kell, hogy a Sinopharm-vakcinával is megkezdődhessen az oltás Magyarországon.

2021. február 19., 13:10

Szerző:

Országos tiszti főorvos: A kínai vakcina megfelel a gyártói minősítésnek az NNK vizsgálata szerint

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata szerint a kínai Sinopharm-vakcina megfelel a gyártói leírásnak, magyarországi felhasználásának megkezdéséhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye van hátra - mondta az országos tiszti főorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília emlékeztetett, hogy 550 ezer adag Sinopharm-oltóanyag érkezett Magyarországra. A vakcinát és annak összes dokumentációját az NNK immunbiológiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya vizsgálta meg, az eredményről pénteken értesítették a gyógyszerek, vakcinák hazai felhasználását engedélyező gyógyszerészeti intézetet - tette hozzá.

Azt tervezik, hogy ha a gyógyszerészeti intézet is jóváhagyja az alkalmazását, elkezdődhet az oltások beadása, ami azért is fontos, mert nem áll megfelelő mennyiségű vakcina rendelkezésre - mondta a tiszti főorvos.

(Kiemelt kép: A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit veszik át a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án. Fotó: MTI | Mónus Márton)

05:37

Esni viszont valószínűleg nem fog. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.