Az MTVA elé vonultak a diákok

December 9-re az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom vonulásos tüntetést hirdetett az MTVA székháza elé, mivel egy hónapja ultimátumot adtak a köztévének: ebben az szerepelt, hogy ők is meg akarnak szólalni az elmúlt időszak sorozatos kiállásairól, ha pedig ezt a kérésüket nem teljesítik, utcára vonulnak. Mivel választ azóta se kaptak, így pénteken az MTVA Kunigunda utcai épülete elé vonulnak.Cikkünk folyamatosan frissül! 

2022. december 9., 19:05

Szerző:

Vége a tüntetésnek

Mihalics Lili bejelentette a tüntetés végét, és megköszönte mindenkinek, hogy még esőben is eljöttek. A tömeget megkérték, hogy arra hagyják el a területet, ahonnan jöttek, és a kikészített vödrökben oltsák el a fáklyákat.

Mihalics Lili elmesélte, hogy megkérdezte tőle ma egy sajtós: hogyan értékeli az eddigi tüntetéseket. Szerinte sikeresek, mert egyre többen vannak, és egyre hangosabbak. Szerinte egy nagyon hosszú türelemjáték zajlik, amihez mindenkire szükség van. Azt ígérte, folytatni fogják, erre bizonyíték, hogy több mint egy hete virrasztanak mínusz fokokban a Belügyminisztérium előtt. „Folytatjuk, folytatjuk!” – skandálta a tömeg. Majd elénekelték együtt a Himnuszt.

A dal után folytatódtak a beszédek. Egy diák azt üzente: ne legyetek jó gyerekek. Szerinte egy jó gyerek csendben van, elfogadja a sorsát, hallgat az agymosásra, nincs saját véleménye. „Elhiszi, amit a tévében lát, nem kritikus, nem gyanakvó”. A jelenlegi hatalom ezt szeretné látni. Őt a tanárai nem erre tanították, hanem szabad véleménynyilvánításra és kritikus gondolkodásra. Azt mondta, hogy nem fognak beletörődni a mostani alaptantervbe, és abba se, hogy a tanáraikat semmibe veszik. „Nem fogadjuk el a megfélemlítést és a megfenyegetést”.

„A Nemzeti alaptantervben szereplő anyag megtanítása lehetetlen, a tanároknak nincs ideje készségfejlesztésre. A diákoknak sincs ideje szociális életre.  Sok tanár motiváltatlan” – mondta egy diák. Egy diák azt mondta a színpadon, hogy a kormány nem vesz tudomást a valóságról, ezek után felsorolt több példát, mikor a kormány hazudott. 

Megkezdődtek a felszólalások

Az első felszólaló egy diák, aki beszédében azt mondta: szerinte a hatalom el akarja őket hallgattatni, ennek az egyik szimbóluma maga az MTVA székháza, ami egy hazugsággyár. „Azért jöttünk ide, hogy bemehessünk a köztévébe, és elmondhassuk milyen borzasztóan rossz helyzetben van az oktatás” – mondja egy másik diák a színpadról. „Engedj be, engedj be!” – válaszol a tömeg. A diákok a színpadon betörtek egy tévét, miközben az MTVA-t szidták.

 

Megérkeztek a tüntetők az MTVA elé

A tömeg eleje megérkezett az MTVA-hoz, a főépület előtt néhány száz ember vár a megérkezőkre. Az út közepére egy színpadot is felállítottak, az eső egyre jobban esik. Időközben sokan csatlakoztak a vonulókhoz, jó pár ezren vannak. Az MTVA épülete körül nincs kordon, de sok a rendőr, akik kisebb csoportokban állnak.

A menet eleje most a Hunor utcán halad az MTVA székháza felé, ami a Kunigunda útja 64. szám alatt van.

Elindult a tömeg az MTVA-hoz

Elindult a tömeg a Kunigunda útjára, az MTVA-hoz. Néhány százan vannak. A vonulás nagyon lassan halad, mikor a tömeg eleje a Vörösvári úton átkelt, a vége még a Flórián téren volt. A közben egy-két ezresre duzzadt tömeg a Kossuth nótát énekli, az eső továbbra is nagyon esik.

A Flórián téren gyülekeznek

Néhány százan várakoznak a Flórián téren. Ennek valószínűleg az is az oka, hogy esik az eső és meglehetősen hideg van. Többnyire diákok vannak jelen, több rendőrautó biztosítja a helyszínt. A szervezők fáklyákat osztanak a vonulásra váró tüntetőknek, egyre több fáklya gyullad meg a téren. A tömegben látni a PDSZ-molinóját és Pintér Sándor kartonbábuját is. A tüntetők várakozás közben azt skandálják: „Szabad ország, szabad oktatás”, „Nincs pénz, nincs tanítás”.

(Kiemelt képünk: Diáktüntetés a tanárokért 2022.12.09. MTVA/168.hu)