Egyelőre nem sírt fel a gyerek – Semmilyen működést nem mutat az MTA volt kutatóintézeteire ültetett ELKH

2019. október 28., 12:14

Szerző:

Bár elvileg már három hónapja létezik, sem alapító okirata, sem szervezeti és működési szabályzata nincs az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatnak, amit a Magyar Tudományos Akadémiától kormánypárti akarattal elcsatolt kutatóintézeteinek irányítására hoztak léte – derül ki a Népszava cikkéből.

Az ELKH-t augusztusban hozta létre az Orbán-kormány. A kutatóintézetek jelenleg is az elmúlt években megszokott rendben működnek, tekintettel arra, hogy a Maróth Miklós által vezetett ELKH nem mutat érdemi működést. Maróth korábban egy levélben azt közölte az akadémiai dolgozókkal, hogy ismerkednek az új helyzettel. A tudományos intézet vezetőjéről a legutóbbi hír, hogy közel- és közép-keleti orientalistaként elkísérte a vele kifejezetten szoros kapcsolatot ápoló Orbán Viktor miniszterelnököt a Türk Tanács bakui találkozójára.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A lap arról is ír, hogy a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, amely a jövőben a kutatási támogatásokról dönt, csak januárban kezdi meg működését. Az ELKH és az MTA ebbe a testületbe fele-fele arányban delegálhat tagokat, de az elnöki posztot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tölti be, azaz a kormányzati akarat érvényesülhet a tudományos támogatások felett.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.