Szomorú levélben mondott köszönetet Lovász László az MTA munkatársainak

2019. augusztus 6., 19:50

Szerző:

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke levelet írt az Akadémia munkatársainak. A levél az MTA honlapján is olvasható. Az elnök köszönetet mondott a frissen leválasztott kutatóhálózat dolgozóinak.

– Köszönöm, hogy az elmúlt esztendő sokszor méltatlan támadásai ellenére is tette a dolgát. Nincs okunk a szégyenkezésre: az Akadémiát ért vádakkal szemben egy nagyon jó állapotban lévő, átláthatóan működő, az adófizetők évi 20 milliárd forintját felelősen elköltő kutatóhálózatot adunk át. Egy olyan hálózatot, amelynek felépítése hosszú évtizedekig tartott, és amely ezekben az évtizedekben nemzetközi elismertséget szerzett

– hangsúlyozta az elnök.

Megállapította, hogy az új jogszabály nyomán megváltoznak azok a keretek, amelyek között eddig a munkájukat végezték.

– De még ha ezek a keretek mások lesznek is, a tudomány világának belső törvényszerűségei, a kíváncsiság és tudásvágy által motivált kutatói elkötelezettség olyan marad, mint amilyen ma is, és amilyen mindig is volt. Akkor teremt nagy dolgokat, ha a felfedezés izgalma hajtja

– tette hozzá.

Lovász László megjegyezte, hogy az új kutatóhálózat irányítói többségükben maguk is kutatók, ez pedig reményre ad okot, mivel ők is pontosan tudják, milyen feltételek szükségesek a kiemelkedő eredményekhez. Leszögezte, hogy az Akadémia és a kutatóintézet-hálózat szoros kapcsolatának nem szabad megszakadnia. 

– A kutatói társadalom mindehhez elengedhetetlen egységét az elmúlt év viharai sem tudták megbontani, sőt a korábbinál is jobban összekovácsolták közösségünket

– állapította meg.

Fotó: Merész Márton

Lovász László közölte, hogy az MTA Elnöksége már tervezi, hogy az új helyzetben az Akadémia több száz tagjára, több ezer doktorára és mintegy 17 000 köztestületi tagjára építve, hogyan tud a magyar tudomány haladásához a legjobban hozzájárulni.

Levelét azzal zárta, hogy a Közgyűlés és az Elnökség Széchenyi örökségének megfelelően továbbra is felelősséget visel az egész magyar tudományosságért, és közös céljuk kell, hogy legyen a kutatónemzedékek munkájával létrehozott tudáskincs megőrzése, illetve az alapító szellemiségének ápolása.

A Fidesz-KDNP parlamenti többsége egy éves huzavona után megszavazta, hogy az MTA-tól elvegyék a kutatóintézeteit. Azokat az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) csatolják. Az ELKH irányító testülete elnökének Orbán Viktor kormányfő Maróth Miklóst, az MTA volt alelnökét nevezte ki.

Lovász László nemrég interjút adott lapunknak, amelyben az MTA elleni kormányzati rohamról is beszélt.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.