Mr. (Szélső)Jobb – mutatja be Orbán Viktort címlapon a Newsweek

2018. március 23., 20:34

Szerző:

Címlapot szentelt Orbán Viktornak a Newsweek nemzetközi dupla száma. A tekintélyes amerikai hetilap Mr. (Far) Right  – Mr. (Szélső)Jobb  néven mutatja be a magyar miniszterelnököt, cikke Lázár János bécsi videójának az említésével kezdődik, de a szerző, Orlando Crowcroft felvázolja benne Orbán Viktor politikai karrierjét 1989-től mostanáig, kitér az általa vezetett kormánynak a demokratikus intézményrendszer leépítését célzó intézkedéseire és a korrupcióra is. Utóbbi kapcsán a a cikk azt emeli ki, hogy miközben a Forbes magyarországi kiadása 23 millió euróra (átszámítva több mint hétmilliárd forintra) becsülte Orbán Viktor családjának a vagyonát, a veje, Tiborcz István volt cége ellen az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálatot indított. 

 

Ami a menekültválságot illeti, a Newsweeknek nyilatkozó Paul Lendvai szerint az Orbán-kormány a korrupció vádjára válaszul keményített a retorikáján, olyannyira, hogy a miniszterelnök most már a keresztény Európa megmentőjének a szerepében tetszeleg, aki felveszi a harcot a muszlim bevándorlókkal szemben. Paul Lendvai azt állítja, hogy a 2015-ös menekültválság fordulópontot jelentett Orbán Viktor számára, a bevándorlás elleni szigorú fellépés volt legalábbis az, ami segített kiragadni az ő és a Fidesz népszerűségét az akkori mélyrepülésből. Bár a Fidesz azóta is ezen a hullámon lovagol, a Newsweek felhívja a figyelmet, hogy mintha kezdene kifulladni a lendület, Márki-Zay Péter február 25-i győzelme a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson legalábbis azt sugallja, hogy a magyarok unják a migránsozást és az Orbán-kormány által Magyarország első számú közellenségének kikiáltott Soros György elleni kirohanásokat is. 

Az amerikai hetilap a cikkben megszólaltatja Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivőt is, aki szerint Magyarország csak ugyanannyira korrupt, mint bármelyik másik ország, a Fidesz hódmezővásárhelyi kudarca pedig csak egy anomália volt, a Soros György elleni kampány pedig ezután is kedvező visszhangra fog találni Magyarországon és Európában is.

A Newsweek cikke azzal zárul, hogy Orbán Viktor kezd a szélsőjobb nemzetközi zászlóvivőjévé válni. Ennek volt az ékesszóló jele, hogy Steve Bannon, az amerikai alt-riight vezéralakja, Donald Trump elnök királycsinálója és bukott tanácsadója nemrég hősként, a szélsőjobboldali színtér jelenlegi legjelentősebb alakjaként aposztrofálta a magyar miniszterelnököt a New York Times előtt.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.