Most kiderült, hogy mennyi a magyar létminimum

Az élelmiszereket a normatívához hasonló értékben fogyasztó háztartások fogyasztási adataiból kiinduló létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke 2013-ban havonta 87 510 forint volt, az egy évvel korábbi értéknél 1,8 százalékkal magasabb.

2014. június 8., 10:55

A létminimum-számítás mintegy 25 éves hazai gyakorlata a normatív számítást alkalmazza, amely az élelmiszer-fogyasztás értékének meghatározására épül. Az élelmiszer-normatíva alapja az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által összeállított élelmiszerkosár, mely az egészséges táplálkozás jellemzői mellett figyelembe veszi az életkori sajátosságokat is – közölte a KSH-ra hivatkozva a Világgazdaság.hu.

A létminimum értékeket aktív és nyugdíjas háztartásokra, azon belül háztartástípusokra is meghatározzuák. 2013-ban a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 2,90 x 87 510 forint = 253 779 forint volt havonta, míg az egytagú nyugdíjas háztartásoké 78 759 forint.

Az Európai Unió szegénységre és kirekesztődésre vonatkozó össze-hasonlításaiban a jövedelmi alapú, relatív megközelítés az elfogadott. Ennek során a tagországok a medián jövedelem 60 százalékában határozták meg a jövedelmi szegénység küszöbértékét. Ennek értéke 2012-ben Magyarországon egy fogyasztási egységre számítva 66 399 forint/hó volt.

A létminimum élelmiszerkosarának tartalma közepes fizikai igénybevétel esetén fedezi a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Aktív korú személynél a normatív élelmiszer-mennyiség többek között napi 81 g fehérjét (ezen belül 32 g állati fehérjét), 83 g zsírt, 356 g szénhidrátot, 800 mg kalciumot, 3500 mg káliumot, 13 mg vasat, 60 mg C-vitamint tartalmaz.

A kosár mennyiségeit a 2013. év átlagáraival szorozva, a kosár pénzben kifejezett értéke havi 24 099 forint, ennyi volt 2013-ban egy aktív korú felnőtt élelmiszer-normatívája.

A különböző korú személyek tápanyagszükséglete eltérő. Az OÉTI számításai szerint a 0–14 évesek élelmiszer-normatívája a felnőttekéhez képest 77,8%, a 60 éves és idősebbeké pedig 88,2%. Ily módon az aktív korú felnőttek 2013-ra vonatkozó 24 099 forintos havi élelmiszer-normatívája mellett a 0–14 éves korúaké 18 749 forint, az időskorúaké 21 255 forint.

A létminimumértéknek az élelmiszer-normatíván túl tartalmaznia kell az élelmiszereken kívüli szükségletekre fordítandó forintösszegeket is. E kiadások tételes számbavételének konszenzuson alapuló kivitelezése napjainkban – a szükségletek széles köre miatt – gyakorlatilag megoldhatatlan. A létminimum értékét számszerűen ezért úgy definiáljuk, hogy az a normatívához hasonló forintértékben élelmiszereket fogyasztó háztartások összes személyes fogyasztási kiadásainak havi átlagos értéke.
Mindezek alapján az egy hónapra vonatkozó átlagos létminimumérték 168 ezer forint/háztartás volt.

A vizsgált háztartások személyes kiadásaik 33,0%-át költötték élelmiszerre. 28,8%-ot fordítottak lakásfenntartási kiadásokra, ennek 56,6%-át háztartási energia vásárlására, ami 3,4 százalékponttal kisebb arány, mint 2012-ben volt. Egyéb fogyasztásukról elmondható, hogy kiadásaik 15%-át a közlekedés, hírközlés folyó költségei tették ki. Egészségügyre, testápolásra, ruházkodásra 9,4% jutott, oktatásra, üdülésre, művelődésre pedig 4,7%.