Tényleg szétveri a vihar a tűzijátékot, mint 2006-ban?

Több oldalon is azzal riogatnak, hogy megismétlődhet a 2006-os tragédia az idei tűzijátékon, mivel figyelmeztetést adtak ki vasárnap estére. Megnéztük, mi áll valójában az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében. 

2023. augusztus 19., 18:40

Szerző:

„Megismétlődhet a 2006-os katasztrófa? Rendkívüli figyelmeztetést adott ki augusztus 20-ra a meteorológiai szolgálat” – kérdezi egy hír címe, míg egy másik „markáns zivatarcella” érkezését ígéri a tűzijáték idejére. Megnéztük mi áll az Országos Meteorológiai Szolgálat 2023. agusztus 20. éjfélig érvényes figyelmeztető előrejelzésében egy nappal előtte, szombat késő délután. 

Bár a veszéyjelzés szerint az erősebb gócokat intenzív csapadékhullás, átmeneti szélerősödés, esetleg kisebb szemű jégeső kísérhet lokálisan, de  – mint írják – főként az Északi-középhegység, illetve az Alföld keleti, délkeleti tájain esély mutatkozhat néhány zivatar kialakulásához. A figyelmezetés szó szerint úgy fogalmaz, hogy:

„Vasárnap az ország döntő részén veszélyes időjárási jelenség nem várható”.

Természetesen az időjárás-előrejelzések pontossága az időbeni távolsággal csökken, az egy nappal korábban kiadott előrejelzés és figyelmeztetés sosem lehet olyan pontos, mint a pár órával az esemény előtti, ezért kérjük holnap is kísérjék figyelemmel az időjárás-előrejelzéseket, mielőtt elindulnak valahová.

(Kiemelt képünk illusztráció. Hatalmas show-val ünnepelték a magyar államalapítást Budapesten 2021. augusztus 20-án. Fotó: Merész Márton / 168.hu)