Nincs kenyér, csak cirkusz - traktorral vonulnak fel a gazdák augusztus 20-án

Az augusztus 20-ára szervezett országos tüntetéssorozat arra figyelmeztet, hogy veszélyben van Magyarország éléskamrája, a vidék.

2022. augusztus 15., 16:38

Szerző:

Most a vidék jön! címmel országos tüntetésre szólította fel a magyar mezőgazdasági vállalkozókat július 22-én, a Likvid Kontroll Kft. Facebook oldalán posztolt videóban Szabó Bálint, szegedi független önkormányzati képviselő, a „Magyar Kacsa és Magyar Lúd Szövetség” május 4-én megválasztott elnöke. A videóban az augusztus 20-án megtartandó tüntetés indokainak részletezése mellett nyilatkozott az ellene csalási ügyben indított nyomozásról is.

Elfogyott a türelem

Szabó Bálint tavaly év végén vállalta el a szövetség képviseletét, és több, mint 500 fős tüntetést szervezett Mélykúton. Az agrártárcával folytatott tárgyalás eredményeképpen egy egyszeri, 1,9 milliárd forintos támogatást harcolt ki magának a víziszárnyas tenyésztők közössége.

A tüntetés szervezésének indokaival kapcsolatban Szabó Bálint elmondta, hogy tapasztalatai szerint a magyar gazdák érdekvédelmére létrehozott szervezetek – név szerint a Baromfi Terméktanács és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – nem teszik a dolgukat, vagyis nem a mezőgazdasági vállalkozók érdekeit védelmezik.

Sokszor több milliós kamarai díjtagságot fizettetnek meg a termelőkkel és a tenyésztőkkel, akik ezért cserébe semmilyen támogatásban sem részesülnek, viszont akaratuk ellenére olyan intézkedések bevezetését támogatják, amelyek egyes nagyvállalkozók érdekeit szolgálják, az ő munkájukat és életüket pedig ellehetetlenítik. 

Megengedhetetlen az is, hogy az Alföld elsivatagosodásának felelősségét és az ebből származó károkat és költségeket is a gazdák nyakába akarják varrni. Az elektromosság, a gáz és a benzin árak megemelkedése miatt pedig sokak tevékenysége még úgy is veszteségessé, és ezáltal lehetetlenné válik, ha a termékeikre számított felárat megduplázzák.

Traktoros felvonulást terveznek augusztus 20-án

Mivel azonban az Agrárminisztériummal nem tudnak érdemi szakmai párbeszédet folytatni, a magyar gazdák víziszárnyas ágazata úgy döntött, hogy máshogy fogják hallatni a hangjukat, és ebbe bevonják az összes mezőgazdasági ágazatot, vállalkozást és magánszemélyt. Minden olyan vállalkozó jelentkezését is várják, akiknek elegük van abból, hogy a politikusok nem az ő érdekeiket képviselik, hogy választások előtt meg az osztogatás, utána pedig a fosztogatás. 

A Facebook esemény leírása szerint a tüntetés „2022. augusztus 20-án vidéken az autópályákon és főútvonalakon 6.00 órától, Budapesten a Duna partján a belvárosi rakparton 18.00 órától” veszi kezdetét.

A számtalan ünnepi program mellett nem csak a magyar gazdák szerveztek tüntetést. „Ecsenyi Szilárd, a Libertárius Párt Diplomáciai Alelnöke demonstrációt hirdetett a lopakodó kommunizmus és a KATA kivégzése ellen.” A tiltakozás 16.00 órakor veszi majd kezdetét a Jászai Mari téren.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Az Országos Gazdatüntetés Facebook-eseményének képe.)

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.