Mórahalom megcsinálta azt, ami Szegednek nem megy

Félmillárd forintból kiépült Mórahalom csapadékelvezető-rendszere, így nem kell tartani egy újabb villámárvíztől.

2023. szeptember 28., 07:09

Szerző:

Uniós támogatással, több mint 570 millió forintból korszerűsítették a csapadékelvezető-rendszert Mórahalmon, a homokháti kisvárosban csaknem kilenc kilométer vezetéket építettek vagy újítottak föl. A projekt eredményeként a Csongrád-Csanád vármegyei település belterületének minden városrészén megoldott a csapadékvíz szakszerű kezelése.

„Szeged az ezer tó városa! Gumikacsák lepték el a Londoni körutat” – írta Chovanecz Kata önkormányzati képviselő a közösségi oldalán a napokban, amely mellé képeket is csatolt az eső után vízzel borított útszakaszokról. A képviselő felhívta arra is a figyelmet, hogy van forrás az úthibák és vízelvezetés kijavítására. Nyílt pályázaton bruttó 299 999 999 Ft van közbeszerzési eljárásra elkülönítve – írta a Szeged Ma.

A lap szerint a probléma nem csak az utcára korlátozódik, az egész városban problémás a csapadékelvezetés, többen jelezték hol vannak még hasonló gondok. Volt aki szóvá tette, egyszerűbb lenne felsorolni, hol nincs probléma.

Mórahalmon a villámárvizek kezelése, illetve a belsőségi csatorna tehermentesítése érdekében egy 2350 köbméter térfogatú záportározót alakítottak ki, megépült a hozzá szükséges 605 méter hosszú leürítő csatorna, továbbá 18 méteres áteresszel bővítették a belsőségi csatorna alsó szakaszát.

A Kissori úti lakónegyed utcáin, valamint a Kissori út egy szakaszán 1530 méter hosszan, valamint a Bástya sori főgyűjtőcsatorna második öblözetében 2860 méter hosszan új csatorna épült. Hat utcában, csaknem 2,5 kilométer hosszan elvégezték a csapadékelvezető-csatorna rekonstrukcióját, a Szegedi út mentén több mint egy kilométeren burkolt medrűvé, 274 méteren pedig zárttá építették át a csatornát, és itt egy új szivattyú gondoskodik az összegyűlő víz átemeléséről.

(Kiemelt kép: Chovanecz Kata / Facebook)