Molnár Gyula elárulta, kit szeretne következő köztársasági elnöknek

Az ellenzék még nem tudja, kit jelöljön köztársasági elnöknek, de Molnár Gyula az ATV-ben azt mondta: Majtényi László most is egy jó államfőjelölt lehetne.

2021. október 4., 09:06

Szerző:

Csak az országgyűlési választások után tartanák helyesnek az ellenzéki pártok, hogy Áder János utódjáról döntés szülessen. Sajtóhírek szerint a Fidesz Trócsányi Lászlót jelöli, az ATV Híradója által megkérdezett ellenzéki politikusok úgy látják, pártjaiknak közös jelöltet kell állítania. Konkrét név még nincs, viszont Molnár Gyula szerint Majtényi László most is egy jó államfőjelölt lehetne. 

Az MSZP volt elnöke korábban javaslatot nyújtott be ezzel kapcsolatban, ám akkor tárgysorozatba sem vették. Az előválasztáson már a DK színeiben induló Molnár Gyula szerint, ha az ellenzéki oldalon lezajlik az előválasztás, a pártoknak megállapodást kell kötniük az államfőválasztással kapcsolatban.

„Mondjuk decemberben azzal párhuzamosan, hogy kicsit elkezdünk arról beszélni, hogy milyen lesz a kormányzás, milyen kormánytagokat gondolnánk, be kell jelenteni azt, hogy milyen köztársasági elnökben gondolkozunk, és kérjük, hogy halasszák el ezt a választást, ha nem, akkor felvesszük a kesztyűt márciusban-áprilisban a parlamentben”  – monta az ATV Híradójának Molnár Gyula.

Molnár Gyula szerint konkrét név még nincs, viszont ő most is jó jelöltnek tartaná Majtényi Lászlót.

„Szerintem ha az előválasztás lebonyolódik, és megvan a közös miniszterelnök-jelölt, megvan a közös lista és megvannak a közös jelöltek, akkor az ellenzék is egy konszenzusos, közös közt elnökjelölttel tud előrukkolni” ezt már Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője nyilatkozta.

 

A választások előtt megszavazhatják Trócsányi Lászlót

2019 szeptemberében az Európai Bizottság magyar tagjának jelölte a kormány Trócsányi Lászlót, de ezt kétszer is elutasították összeférhetetlenség miatt. Az ATV szerint köztársasági elnök lehet a volt igazságügyi miniszterből. 

„Egy olyan ember, aki az Európai Bizottságba nem kerülhetett be, biztosan nem volt alkalmas, ráadásul a Pegazushoz hasonló szerződésekben is mint volt igazságügyi miniszter érintett, elképesztőnek tartjuk egyáltalán a gondolatot is, hogy ő államfő lehet" 

– nyilatkozta Tompos Márton, a Momentum szóvivője annak kapcsán, hogy a kormány Trócsányit jelölné köztársasági elnöknek. A párt egyébként azt tartaná helyesnek, hogy a köztársasági elnök személyéről csak az országgyűlési választások után döntsenek. A Jobbik szerint, ha a Fidesz még az országgyűlési választások előtt dönteni akar, az szembemegy a parlamentáris demokrácia alapszabályaival. „Erről a pártelnököknek kell megegyezniük ebben a hatos megegyezésben, hogy az adott politikai szituációban, és a Fidesz által jelölt személy ismeretében érdemes-e nekünk ellenjelöltet állítanunk egyáltalán" - fogalmazott Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint a jelenlegi helyzetben a Fidesz kétharmada miatt egy ellenzéki jelöltnek nincs esélye arra, hogy megválasszák: „Viszont az ellenzéknek megvan az a lehetősége, hogy olyan ellenjelöltet állítson fel, aki egy személyben meg tudja testesíteni azt, hogy az ellenzék szerint mitől lenne jobb Magyarország számára, amennyiben a Fideszt leváltanák” – fogalmazott Nagy Attila Tibor.

Legutóbb, 2017-ben Áder János kihívója Majtényi László korábbi ombudsman volt, aki az első fordulóban a képviselői szavazatok 22, a másodikban pedig a 20 százalékát kapta. Áder támogatottsága mindkét fordulóban – a Fidesz kétharmados többségének köszönhetően – 66 százalékos volt.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, a Radnóti Miklós antirasszista díjjal kitüntetett Majtényi László alkotmányjogász, korábbi ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke az elismerés átadóünnepségén a XIII. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Központban 2018. március 21-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.