Komoly gázvagyonon ülünk, mégis az oroszoktól függünk

Magyarországon komoly földgázvagyon nyugszik a föld alatt, ám ennek csak egy töredékét termelik ki, holott ezzel csökkenthető volna az orosz energiafüggőség. 

2022. május 4., 16:15

Szerző:

„Optimális esetben” 2030-ra akár 2,4 milliárd köbméteres hazai hagyományos földgázkitermeléssel számol a 2020-ban elfogadott Nemzeti Energia- és Klímaterv, ám jelenleg legfeljebb 1,5 milliárdot termelnek ki Magyarországon, pedig készletek lennének még bőven – mutat rá a napi.hu. 

„Magyarországon a termelést reálisan az év végéig 2 milliárd köbméteres éves szintre lehetne felskálázni, de az optimistább előrejelzések szerint a 2,5 milliárd köbméteres szint is elérhető” – nyilatkozta a lapnak egy szakértő. Erre azonban csekély az esély, amelynek fő oka a hosszú évekkel ezelőtt megállapított nagyon alacsony átvételi ár.  A Mol Nyrt. az 1998 előtt termelésbe állt gázkútjain lefejtett gáz után köbméterenként csupán 30 forintot kap az államtól. Új kutak feltárásba pedig valószínűleg azért nem fektet komolyabb energiát a cég, mert attól tartanak, hogy az állam ezekre is hasonlóan csekély kötelező átvételi szab meg.

Pedig a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat kutatásai szerint jelentős gázkészletek vannak még Magyarországon. Ugyanakkor az is igaz, hogy a legnagyobb, akár 600 milliárd köbméternyi gázvagyont rejtő Makói-árok és a Békési-medence kitermelése rendkívül költséges volna. A gázt ugyanis a hazai átlagos 1600 helyett itt több mint 3500 méter mélyről kéne felhozni. 

A könnyen kitermelhető földgázt azonban komoly pazarlás nem felhasználni – mondta el a portálnak egy nemzetközi gázkereskedő. Szerinte ez nemcsak az energiabiztonságot javítaná, de az ország hatalmas bevételre is szert tehetne. „Tavaly decemberben 2100 dollár volt 1000 köbméter gáz ára, de márciusban már 3900-4000 dolláros szinteket is láttunk. Ha meg kell venni, akkor ott veszteség, ha nem adjuk el, ott” – tette hozzá a szakember.

A Mol a lap megkeresésére ugyanakkor azt mondta. a kitermelés bővítése nincs napirenden, egyelőre csupán a csökkenés ütemét igyekeznek lassítani. 

(Kiemelt képünk: Egy dolgozó ellenőrzi a vezetékrendszert az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.