Mindenképpen be kell fizetnie az 5 milliós bírságot a BRFK-nak, hiába került elő az elveszett pendrive

2019. július 17., 18:05

Szerző: Bíró Veronika

Mindenképpen be kell fizetni a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak az 5 millió forintos bírságot, amelyet az elveszett rendőrségi pendrive miatt szabtak ki rá. Az, hogy a pendrive végül előkerült, nem változtat azon a körülményen, hogy a személyes adatokat tartalmazó adathordozó elveszett, nem látták el kellő biztonsági védelemmel az adatokat, és hogy késedelemmel jelentették be az eltűnést – árulta el Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a 168 Óra érdeklődésére.

A NAIH azért szabta ki a bírságot, mert a BRFK munkatársa egy olyan 4 GB-os adathordozót veszített el, amely a BRFK teljes állományának személyes adatait tartalmazta, vagyis a rendőrök születési neve, születési ideje, anyjuk neve, TAJ-száma, beosztása és munkaköre is rajta volt. Összesen 1733 fő adatai szerepeltek rajta.

A BRFK egyik munkatársa januárban vitte magával a pendrive-ot a kulcskarikájára fűzve egy másik városban tartott értekezletre. Másnap vette észre, hogy az adathordozó nincs meg. A dolgozó ráadásul a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést a tárolt adatok védelmére.

A BRFK munkatársa január 11-én jelentette a pendrive elvesztését közvetlen elöljárójának, vagyis felettese már aznap értesült az esetről. Ezután elrendelték a parancsnoki kivizsgálást az incidens körülményeinek tisztázása érdekében, amely február 8-án véget ért. A BRFK állásfoglalást kért az ORFK-tól, amely megállapította, hogy az incidens kockázatosnak tekinthető, mivel abban nem csak közérdekből nyilvános adatok érintettek. A BRFK február 25-én adta postára az incidensről szóló bejelentését a NAIH-nak, ez február 28-án érkezett meg a hatósághoz.

A Péterfalvi Attila által az ügyben kiadott júniusi határozat megállapította, hogy a BRFK az adatvédelmi incidenssel összefüggésben nem tett eleget a személyes adatok védelmére vonatkozó rendeleteknek, illetve indokolatlan késedelemmel tett eleget bejelentési kötelezettségének. Az esetet ugyanis a tudomásszerzéstől számítva 72 órán belül jelentenie kellett volna. Ezért a BRFK-t 5 millió forint megfizetésére kötelezte, 30 napos fizetési határidővel.

A rendőrség tegnap közölte, hogy a pendrive előkerült, és az mindvégig az azt elveszítő munkatárs szolgálati autójában volt, tehát nem került illetéktelen kezekbe. Ez a tény azonban már nem jelent különbséget a bírság szempontjából.

Új rendőrautókat kapott a BRFK
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A BRFK-nak a jogszabályok szerint 72 óra állt rendelkezésére arra, hogy az incidens által jelentett kockázatokat mérlegelje és megtegye a bejelentést a hatósághoz, amennyiben azt állapítja meg, hogy az incidens kockázattal jár az érintettek jogaira és szabadságaira nézve.

A tudomásszerzés és a bejelentés között azonban 45 nap telt el, amely az általános adatvédelmi rendelet által főszabályként előírt bejelentési határidő tizenötszörös túllépését jelenti.

Péterfalvi Attila a hírekből értesült arról, hogy a pendrive előkerült. Ma délelőtti beszélgetésünkkor a rendőrség erről szóló hivatalos tájékoztatása még nem érkezett meg a hatósághoz, de délelőtt a rendőrség telefonon tájékoztatta a NAIH-ot, hogy az adathordozó előkerült, és már postára adták az értesítést. Ebben azt is leírta a rendőrség, hogy milyen belső változtatások történtek, milyen mechanizmust léptetnek életbe, hogy a jövőben ilyen incidens ne fordulhasson elő.

Péterfalvi Attila azonban érdeklődésünkre leszögezte, hogy ez a körülményeken nem változtat, a hatóság nem vonja vissza a bírságot, és nem is csökkenti annak összegét. Az incidens bejelentése ugyanis késéssel történt meg, és a használt pendrive-on nem volt biztonsági kódolás.

– Semmi olyan körülményt nem látok, ami miatt el kell engedni a bírságot

– hangsúlyozta az elnök.

A rendőrség a határozat életbe lépésétől számítva 30 napon belül fellebbezhet a Fővárosi Törvényszékhez közigazgatási perben. A BRFK érdeklődésünkre közölte, hogy jelenleg a NAIH határozatának tartalmát tanulmányozzák.

Péterfalvi Attila azonban lapunknak hangsúlyozta, hogy a fellebbezés nem érinti a végrehajtást. A BRFK-nak külön kell kérvényeznie a fellebbezést a bíróságon, és amennyiben a bíróság úgy ítéli meg, visszakaphatja a pénzt. A NAIH-elnök viszont úgy véli, hogy ha egyáltalán fellebbez is a rendőrség, kevés az esély arra, hogy a bíróság úgy döntsön, hogy a rendőrség visszakaphatja a bírság összegét. Emellett a NAIH határozata megalapozott.

Vagyis a rendőrségnek mindenképpen be kell fizetnie a pénzt. Igaz, ahogy Péterfalvi Attila is megjegyezte, mivel központi költségvetési szervekről van szó, az állam egyik zsebéből a másikba kerül a pénz.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.