Minden harmadik betegnél jelentkezhet poszt-Covid szindróma, sok fiatalt kezelnek emiatt

Fulladás, köhögés, szívproblémák, ízületi- és izomfájdalom, újonnan kialakult cukorbetegség, pszichés zavarok. Telt ház van a Szent Ferenc Kórház tavaly óta működő Covid-rehabilitációs osztályán.

2021. április 7., 09:26

Szerző:

Az InfoRádió arról számolt be, hogy megtelt a Szent Ferenc Kórház Covid-19 utáni rehabilitációs részlege, miközben a múlt héten elindult az ambuláns rehabilitáció is, amit részint otthoni, részint nappali kórházas elltátás keretein belül végeznek – mondta Toldy-Schedel Emil főigazgató, aki szerint a mostani érintettek egyértelműen fiatalabb korosztályból kerülnek ki, mint korábban, és a tünetek is sokkal összetettebbek.

A tünetegyüttes alapvetően hasonló: ízérzés- és szaglászavar, fulladás, száraz köhögés, a szívizom és a szív külső hártyájának a gyulladása, szívelégtelenség, különféle ízületi- és izomfájdalmak, illetve újonnan kialakult cukorbetegség és pszichés zavarok, köztük az alvászavar, demencia, valamint a gyerekeknél a tanulási zavar. A szakember arra is kitért, hogy azoknál, akik otthon élték át a koronavírus-fertőzést, a tünetek gyakorta több héttel később jelentkeznek, kiváltképp a mentális tünetek, a depresszió.

Eleinte a betegek 10-15 százalékánál észlelték a poszt-Covid szindrómát, jelenleg azonban ez inkább már 30 százalék körüli. Ennek részben az az oka, hogy a tünetek egy része később alakul ki, akár hónapokkal később, részben pedig, hogy egyre több állapotról tudni biztosan, hogy az a Covid-fertőzés egyfajta következménye.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szalai Marianna várpalotai háziorvos megvizsgál egy férfit, mielőtt beoltja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával, 2021. március 31-én. Fotó: MTI | Vasvári Tamás)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.