Milliós bírságot kapott a Zsidai-konyha súlyos szabálytalanságok miatt
A konyhán többek között lejárt szavatosságú tejszínt, jelöletlen termékeket, a hűtőben ömlesztve tárolt húsokat talált az élelmiszer-biztonsági felügyelet. A szemetesek lábpedál nélküliek voltak, és több hűtő hőmérséklete is jóval magasabb volt az előírtnál. Az edényeket ráadásul az erre szolgáló mosogató helyett egy kézmosóban mosták el - írja a Hvg.hu a birtokába került jegyzőkönyv alapján.
A vizsgálat helyszíne a neves Zsidai Gasztronómiai Csoport központi konyhája volt, amely a Budai Vár szívében, az egykori Király Étterem helyén található.
A Hvg.hu-nak nyilatkozott egy konyhaüzemeltetésben jártas szakember, aki a jegyzőkönyvben rögzített hiányosságokat igen súlyosnak minősítette. Azt mondta, ilyenekért „a manapság mobil guillotinnal közlekedő hatósági ellenőrök rögtön a gazdasági bejáratnál lenyakazzák az üzemeltetőt, de legalábbis csúnyán megbírságolják”.
A hatóság azonnali hatállyal azt is megtiltotta, hogy a Zsidai Group konyhájából nyers húsokat, alapanyagokat szállítsanak ki, mert ez „eltér a bejelentett tevékenységi körüktől”. A lapnak nyilatkozó szakember szerint ezt főbenjáró bűn, ugyanis nyers húsokat kizárólag az erre kifejezetten engedéllyel rendelkező cégek, üzemek szállíthatnak, hiszen itt a romlásveszély miatt a legszigorúbb hűtési és egyéb eljárásokat kell betartani.
A konyhát üzemeltető Opera Gasztronómia Kft. a több generáció óta vendéglátással foglalkozó Zsidai-család tulajdonában lévő cégcsoporthoz tartozik. A kft. vezetője Zsidai Zoltán Roy, aki legutóbb akkor került be az országos médiába, amikor kiderült, nagyon jóban van Orbán Ráhellel – írja a lap. Hozzáteszik: a kormányfő turizmus területén ténykedő lánya korábban Zsidaiék cégénél dolgozott, és a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott kurzusának első előadására is Zsidai Zoltán Royt vitte magával vendégelőadóként, hogy Food Service Managementre okítsa a hallgatókat.
Az Opera Gasztronómia Kft. a Hvg.hu megkeresésére azt közölte, a bírság kiszabásáról szóló határozat még nem jogerős, tavasszal nyitott termelőkonyhájuk „jelenleg részben fejlesztés alatt áll”, a hatóság által kifogásoltakat időközben kijavították.