Michnik: Orbán végtelenül cinikus, ezért veszélyes


Adam Michnik veszélyesnek tartja Orbán Viktor politikáját. Az egykori lengyel ellenzéki, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője a FAZ-ban azzal indokolja véleményét, hogy a magyar kormányfő egyedülálló cinizmust tanúsít.

2015. március 5., 16:19

1989-ben nem volt Orbánnál radikálisabb antikommunista és szovjetellenes politikus az egész országban. Ma viszont összeállt Putyinnal, és ily módon figyelmen kívül hagyja uniós és NATO-kötelezettségeit. Másfelől viszont nem igazán meglepő ez az új irányvonal, mivel a belpolitikában a példaképeit, az orosz elnököt és Erdoğant majmolja.

Putyinhoz hasonlóan ő is arról álmodik, hogy bevezeti az irányított demokráciát, ahol Brüsszel vagy Strasbourg ellenvetése nélkül őrizetbe vetetheti az ellenfeleit.

Kornai János nemrégiben azt mondta Michniknek, hogy az Orbán-kabinet egyre tekintélyelvűbb lesz, és hogy a miniszterelnök fokozatosan szétveri a demokráciát.

A lengyel elemző attól tart, hogy a Moszkvából érkező támogatás csak még jobban megerősíti Orbán hatalmát, illetve rossz felé viszi a magyar vezető gondolkodását. Az orbáni Magyarország ugyanis nem adta fel, hogy érvénytelenítse a trianoni szerződést és ismét odébb tolja a határokat.

(Forrás: Szelestey Lajos)