Mészáros Lőrinc sejtelmesen mosolygott, amikor a választás utáni veszteségeiről kérdeztük

2019. október 15., 14:51

Szerző: ,

Óbudán, Puskás Pancho Sport Pubban tartott zártkörű rendezvényen vett részt kedd kora délután Mészáros Lőrinc egykori fideszes felcsúti polgármester, kormányközeli milliárdos vállalkozó, akit az utcán próbált kérdezni az önkormányzati választás utáni kilátásairól a 168 Óra.

Fotó: Merész Márton

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Fidesz jelentős pozíciókat vesztett, Budapestet is elbukta a megméretésen, Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltségei, köztük leginkább az Opus Global Nyrt. nagyot estek. A kormányközeli vállalkozó, Orbán Viktor volt iskolatársa a tőzsdei nyitás után hétfőn percek alatt 14 milliárd forintot bukott.

Mészáros Lőrinc cégeinek szárnyalása eddig rendre együtt mozgott az Orbán-kormány választásai eredményeivel, a piaci befektetők ugyanis rendre a milliárdos és a kabinet jó üzleti kapcsolatára alapoznak. Kérdésünkre, hogy mennyire érintette érzékenyen a választási eredmény, illetve mennyit bukott cégein,

sejtelmesen csak annyit válaszolt, hogy már nem politikus.

Kérdeztük arról is, hogy az Opus Global Nyrt. tervezi-e a Mátrai Erőmű eladását, de erre már nem válaszolt, csak mosolyogva beszállt a rá várakozó Mercedesbe. Az Origo cikkéből derül ki, hogy a Life TV sajtótájékoztatóján vett részt, amelynek a tulajdonosa a felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix. A csatorna új struktúrájáról, Várkonyi Andrea műsorvezető új műsorairól is szó volt. 

A Mátrai Erőmű lehetséges eladásáról korábban a 24.hu írt. Az erőművet működtető cégből osztalékként 11 milliárd forintot vettek ki tavaly év végén, ám az erőmű jövője meglehetősen bizonytalan, ezért merülhetett fel annak eladása. Az energiafejlesztő blokkok elavultak és korszerűsítésre szorulnak, több blokk engedélye is lejár a következő években.

A Mátrai Erőmű sorsa azért is fontos kérdés, mert Áder János köztársasági elnök az ENSZ legutóbbi klímacsúcsán arról beszélt, hogy 2030-ig Magyarország felhagy a szénalapú energiatermeléssel, ami egyet jelentene a Mészáros Lőrinc tulajdonában által tulajdonolt erőmű végével. Gulyás Gergely miniszter a 168 Óra kérdésére azt mondta, nincs összefüggés az erőmű esetleges eladása (pontosabban állami tulajdonba vétele), valamint Áder János bejelentése között.

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.